Románia utolérte a magyar gazdaságot

HírKlikk 2023. március 24. 08:56 2023. márc. 24. 08:56

2021-ben Románia utolérte Magyarországot az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP-t) tekintve is. Mind a két országban az egy főre jutó nemzeti jövedelem az uniós átlag 77 százaléka volt – közölte az Eurostat a 2022-es előzetes adatokat. Az elmúlt években a román gazdaság a GDP egészét nézve már lekörözte Magyarországot, ám az egy főre jutó adatban is folyamos volt a felzárkózás.

Már a 2021 adatokon is látszott, hogy az utolérésre hamarosan sor kerül, hisz a román egy főre jutó GDP folyamatosan gyorsabban nőtt mint a magyar. 2010 óta Románia a  lengyel mellett már a második régiós állam, amely megelőzi Magyarországot. A magyar gazdaság 2010-ben az uniós átlag 66 százalékán állt, vagyis 12 év alatt 11 százalékpontot nőtt, ugyanezen idő alatt a román fejlettség 25 százalékponttal nőtt, Litvániáé pedig 29 százalékkal, így a balti-állam jelenleg 90 százalékon áll – írja a Népszava.

A lengyel GDP 2010-ben szintén az uniós átlag 66 százalékán állt, ezzel szemben tavaly már 79 százalékon volt, vagyis 16 százalékpontjával gyorsabban zárkózott fel az uniós átlaghoz mint Magyarország. A lap szerint a jelenlegi trendeket figyelembe véve várható, hogy Horvátország is utolér bennünket. Ennek egyik jele, hogy déli szomszédunk idén januárban már be is vezette az eurót, míg Magyarország jelenleg fényévekre van még a lehetőségtől is. Az euró bevezetése feltehetőleg gyorsítani fogja a horvát gazdaság növekedését.

Az Eurostat adatai szerint míg a lengyel és román gazdaság utolérte a magyart, addig a magyar Portugáliát fogta be, illetve visszaelőzte a szlovák gazdaságot az egy főre jutó GDP-t nézve. Az Eurostat adatai szerint a szlovák GDP 2014-ben az uniós átlag 78 százaléka volt, ma ez csak 67 százalék – vagyis statisztikai adatok szerint durván visszafejlődik, ráadásul évek óta. Ezt más tapasztalatok nem támasztják alá, ezért a szlovák adatot több statisztikus szisztematikus statisztikai hibának tekinti.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MKIK gazdasági évnyitóján arról beszélt, hogy a kormány célja, hogy 2030-ra elérjük az uniós fejlettség 90 százalékát. A lap megállapítása szerint mostani trendet figyelembe véve még ez is meglehetősen optimista célkitűzés. 

Forrás: Népszava