Romániában 12 mini atomreaktor épül

HírKlikk 2021. november 27. 21:00 2021. nov. 27. 21:00

Európában elsőként, Romániában építenek mini atomreaktorokat, rögtön 12 darabot. Ezekre a kisméretű atomerőművekre cserélnék a széntüzelésűeket a klímaváltozás megfékezése érdekében. Azonban sok még a kérdés, és bőven van aggodalom a biztonságot illetően – olvasható a Transindex cikkében.

Bár az atomenergia hívei „tiszta energiának” szeretik nevezni – amellett, hogy drága és veszélyes is –, ezeknek az erőműveknek igen nagy a környezeti lábnyomuk – mutat rá terjedelmes cikkében a Transindex. A román portál arról ír, hogy a bukaresti kormány 2021 őszén írt alá egy szerződést az amerikai NuScale Power nevű vállalattal, amely szerint 12 darab SMR-t (small modular reactor), vagyis kis méretű moduláris reaktort építenek az ország területén. Az első 2028-ra készül el. Az Egyesült Államok januárban már folyósított Romániának egy 1,27 millió dollár értékű, vissza nem térítendő támogatást, hogy kijelölje a lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktorok számára. De már nem tart a felmérés, így tudni, hol lesznek a reaktorok.

A kicsi atomerőművek mindössze két futballpályányi helyet foglalnak le, jellemzően 300 megawattosnál kisebb teljesítményűek, és a sorozatgyártás miatt is olcsóbbak, mint a nagyok. Emellett nem kell hatalmas telepeket kialakítani, mint a hagyományos erőművek esetén. Sok szakértő szerint biztonságosabbak is, mint nagy teljesítményű társaik. 

Bár egyre nagyobb divatja van az SMR-eknek, tucatnyi terv és még be nem fejezett demonstrációs projekt létezik, az egyetlen működő, ilyen létesítményű reaktor Oroszországban van. Csukcsföldön, Pevek városát látja el energiával a 2019-ben üzembe helyezett Akademik Lomonoszov nevet viselő, úszó atomerőmű, amely két, egyenként 35 MWe teljesítményű reaktorral rendelkezik.  2021 júliusában a kínai Linglong One erőművel pedig megkezdődött a világ első, polgári célú, szárazföldi SMR-ének építése (a hadiiparban már használnak ilyeneket).

 

Forrás: Hírklikk