Róna Péter: az Alaptörvényt a Fidesz ráerőszakolta a népre, ezért ahogy van, ki kell dobni

HírKlikk 2021. június 7. 04:45 2021. jún. 7. 04:45

Hazánknak nincs alkotmánya címmel közölt véleménycikket hvg360-on Róna Péter. A közgazdász szerint nem kell hatályon kívül helyezni az Alaptörvényt. Jogtörténeti értelemben az Alkotmány és az Alaptörvény nem ugyanaz.

A University of Oxford tanára részletesen elmagyarázta, hogy az Alaptörvény német eredetű, és azért volt szükség rá, mert a háború végén a négy nagyhatalom megvonta Németországtól az alkotmányozás jogát, amelyet csak 1990-es újraegyesítéskor kaptak vissza.

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta, mint bármilyen szerződés érvényességéhez, az Alaptörvény elfogadásához is a felek szabad akaratú hozzájárulása kell. A jelenlegi Alaptörvényt azonban az érintettek közül csak azok szavazták meg, akik a parlamentben ülnek. Ezt a dokumentumot a Fidesz ráerőszakolta a népre, ezért nem szabad megtartani, azt „úgy, ahogy van, ki kell dobni". Nagyon fontos az is, hogy az új Alkotmány tervezetét népszavazásra kell bocsátani.

A kérdés csupán az, hogy a nép megérti-e, mit jelent szavazatuk, és hogy milyen érdekük fűződik egy új Alkotmány elfogadásához. Róna szerint ez a politikusoktól függ. „Ha a politikusok nem éreznek erőt magukban a rendszerváltáshoz, akkor ne kezdjenek hozzá" – foglalta össze, hozzátéve, hogy akkor marad az a rendszer, amiben az új kormány nem tud semmit sem csinálni.

Az új Alkotmány csak a nép akaratából jöhet létre, módosítani is csak akkor lehet azt, ha a nép népszavazáson egyértelmű jóváhagyást ad erre.

Forrás: Klubrádió