Elszegényedő nyugdíjasok, rosszabbodó szociális helyzet

HírKlikk 2020. szeptember 19. 10:47 2020. szept. 19. 10:47

A háztartások 40 százalékának nincs váratlan kiadás esetére tartaléka, állítja legfrissebb kutatásában a Policy Agenda.

Az adatokból az is kiderül, hogy 2019-ben az egy felnőttből álló háztartás létminimum összege: 101 400 forint volt, vagyis ennyi szükséges havonta a szerény szükségletek kielégítéséhez. Egy felnőtt és egy gyerek esetén, a létminimum összege már több mint 167 ezer forint, míg két felnőttnél és két gyereknél majdnem 300 ezer forinttal kell számolni.

– Kikalkuláltak egy úgynevezett társadalmi minimumot is, amelyből szerény fogyasztás mellett, a váratlan kiadásokat is lehet fedezni: ennek összegét Budapesten nagyjából 440 ezer forintra becsülték – közölte Belyó Pál, a Policy Agenda kutatási igazgatója. Vidéken ez némileg alacsonyabb, 320 ezer forint körüli összeget jelent.

Az elemző intézet számításai szerint, 2019-ben 91 ezer forint kellett havonta ahhoz, hogy egy nyugdíjas biztosítani tudja a normális életvitelt. Hangsúlyozták: a kiszámolt létminimum nem szegénységi küszöb, hanem az alapvető szükségleteken túli igényeket is kielégíti.

Az Atv Híradó megkérdezett kisnyugdíjasokat is, azt nyilatkozták, 40-60 ezer forintból élnek egy hónapban.

A felmérésből az is kiderült, egy aktív korú felnőtt egészséges táplálkozásához havonta több mint 28 ezer forintot kell költeni. Az elmúlt évekhez képest, ez az összeg – különösen a burgonya és a gabonafélék áremelkedése miatt – növekedett.

Bass László szegénységkutató szerint, a járványhelyzet idején különösen figyelni kellene arra, hogy a megszorítások ne érintsék az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket, ugyanis nem tartja helyesnek, hogy a megszorítások a társadalom minden rétegét ugyanannyira sújtják.