Őrsi Gergely: Nem érdekes ki-kire szavazott, az ajtónk mindenki előtt nyitva áll

HírKlikk 2019. október 17. 13:23 2019. okt. 17. 13:23

Kultúra, játszóterek, lakhatás-támogatás – látványberuházások helyett ezekkel az azonnali, közvetlen, szolidáris intézkedésekkel indulnak, mondta a II. kerület új, ellenzéki polgármestere, Őrsi Gergely csütörtök reggel az ATV Start című műsorának vendégeként.

„Szolidárissá és összetartóvá tesszük a kerületet” – nyitott Őrsi Gergely. Budapest II., hagyományosan jobboldali kerületének fiatal, MSZP-s polgármestere elmondta, szerinte az önkormányzati politika és az önkormányzati vezetők elsődleges felelőssége az, hogy helyi szinten a helyi emberek akár legapróbb problémáival foglalkozzanak.

„Például gondolok itt arra, hogy szerintem 2019-ben, Budapest II. kerületében, az egy teljesen alap dolog, hogy minden játszótéren legyen pelenkázó, WC és egy kulturált mosdó” – tette hozzá. Érzékeltette, hogy valamennyi szolidáris intézkedés „csak odafigyelés kérdése” és „nem horror összeg” ezeket az alapvető intézkedéseket megvalósítani.

Az emberek alapvető kulturális közegével kapcsolatban az új polgármester felidézte, hogy a programban kiemelt szerepe volt a kulturális intézményekkel kapcsolatos helyi szintű felelősség felvállalásának, és annak is, hogy az ügyintézést családbarát módon elektronizálják. Elmondta, úttörő szerepet kívánnak játszani a fiatal családok munkahelyi lehetőségei terén; a GYES-ről visszatérő kismamák vagy akár apukák számára is teremtenének részmunkaidős helyeket.

„Minden módon, ahogy csak lehet – ami önkormányzati hatáskörbe tartozik – és nem csak a nőknek, hanem, hogy ha egy édesapa van otthon a gyermekkel, akkor számukra is, ez a lehetőség biztosítva lesz. Azt hiszem, hogy ez is egy fontos eleme kell, hogy legyen egy XXI. századi családbarát programnak, a gyermek- és családbarát és szolidaritás fogalmaknak.”

A képviselő-testületi együttműködésről kérdezve, Őrsi kijelentette: „Az én ajtóm mindenki előtt nyitva áll, pártszimpátiától függetlenül.” Elmondta, a képviselő-testület többségben ellenzéki tagokból áll össze, így nem lesz majd nehéz az elképzeléseit átvinnie a gyakorlatba. Ami a fővárossal való együttműködést illeti, ígérte, ott sem lesz gond, hiszen az önkormányzati választáson már sikeres kerületi program és a fővárosi program közt nagy az átfedés. „Karácsony Gergely programját, és azt is, hogy az első intézkedések közé mik tartoznak, teljes mellszélességgel tudom és fogom is támogatni” – mondta Őrsi Gergely.

A mintegy 25-27 milliárd forintnyi kerületi forrásról elmondta, „Mi sokkal jobban örülünk, hogy ha ebből az összegből rengeteg ember, rengeteg apró problémáját oldanánk meg, mint hogyha egy nagy látványberuházást hoznánk létre. A kommunális adó eltörlése a 65 év felettiek számára az egyik első intézkedésünk lesz, de az apró problémák is meg lesznek oldva.” Hozzátette, lesz a kerületnek rendes bevétele is az ún. „tahóparkolásból”, amit súlyosan meg kíván fizettetni a szabálytalankodó autósokkal.

Végül a fiatal baloldali polgármester a kerületi lakhatással kapcsolatos ambiciózus terveiről beszélt.„Azok az óvodai, bölcsődei gondozók, gondozónők, akik napi 8-10-12 órában dolgoznak értünk teljes felelősséggel, a jelenlegi fizetésükből nem minden esetben tudják megfizetni a II. kerületi ingatlanárakat, albérletárakat. Én nagyon szeretném, hogyha számukra az önkormányzat tudna szolgálati lakásokat biztosítani, hogy ne kelljen egy hosszú, fárasztó és felelősségteljes műszak után mondjuk másfél órát utazniuk.”

Forrás: Hírklikk