Őrület: valaki Fidesznek akarta keresztelni a gyerekét, de a Nyelvtudományi Intézet nem engedte

HírKlikk 2020. január 21. 08:37 2020. jan. 21. 08:37

Magyarországon férfi és női névlistából lehet választani, amit a korábban az MTA alá tartozó Nyelvtudományi Intézet gondoz. Az Index összeszedte, hogy 2019 óta milyen új utóneveket választhatnak a magyar szülők újszülött gyermekeiknek.

A portál gyűjtése szerint, 2020-ban már lehet valaki hivatalosan is többek között Verka, Kriszti, Böbe, Annasára, Annaszofi, Lupitá. Engedélyezték a szanszkrit eredetű Nandinit és Padmát, a szláv Ljubát és a Daliborkát is. Most már lehet valaki Lemna is, ami a békalencse latin neve. 

A férfiaknál a skandináv Baldurt, a japán Narutót és vietnámi Kient is engedélyezték, ahogy hívhatnak most már valakit Parkernek, Emettnek, Terencnek vagy Raúlnak is. Elég sok héber eredetű név is felbukkan, így például a Hebron, a Mordeháj vagy a Fineás. Ha valaki szlávosabb nevet szeretne a kisfiának, akkor szabadon választhatja már a Zlatkót, a Dárkót vagy épp a Sztefánt. 

Az Index szerint a legérdekesebb eset a választások környékén volt, amikor valaki Fidesznek akarta elnevezni a kislányát. A Nyelvtudományi Intézet ezt megvétózta, mivel álláspontjuk szerint a Fidesz egy márkanév.

Továbbra sem lehet például a Zoya, Királylány, Ljiljana, és Madeleine neveket adni a magyar lánygyerekeknek, illetve fiúknak a Kóciánt vagy a Páblo-t.

Forrás: Index