Salgótarján felett fotózták Elon Musk sikeresen fellőtt Crew Dragon űrhajóját

HírKlikk 2020. május 31. 17:14 2020. máj. 31. 17:14

Szombaton, magyar idő szerint, 21 óra 22 perckor elindult Floridából a SpaceX Crew Dragon űrhajó, amely két amerikai utasával a Nemzetközi Űrállomásra tart. Az űrhajót Salgótarján Somoskő településrészéről is lefotózták szombat este. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen az űrhajó mozgása halvány szakaszként látható – osztotta meg oldalán a történelmi eseményt a hvg.hu.

A SpaceX Demo-2 misszió azért jelentős, mert kilenc év után, először indultak a Nemzetközi Űrállomásra emberek az Amerikai Egyesült Államok területéről. Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem történelme során először, Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót.

Az amerikai űrhivatal 2011-ig a látványos, de igen drága és nehézkes konstrukciónak számító Space Shuttle űrrepülőgépet használta űrutazásokra. A NASA azóta a régi, de bevált orosz Szojuz űrhajókon bérelt helyeket.

A szombaton elstartolt misszióban résztvevő két amerikai asztronauta, Bob Behnken és Doug Hurley a SpaceX Crew Dragon űrhajó fedélzetén repülnek. Az eredetileg kitűzött rajt időpontja csütörtökön volt, de akkor a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, le kellett fújni a nagy érdeklődéssel várt eseményt.