Salvini, a Kreml ötödik hadoszlopa az EU-ban

HírKlikk 2019. augusztus 13. 09:45 2019. aug. 13. 09:45

Az európai szélsőjobb jól szerepelt a májusi európai választáson, de változatlanul kisebbségben van a parlamentben, amelyet továbbra is azok az erők uralnak, amelyek tartanak Putyin szándékaitól, és Róma nem tud segíteni Moszkvának az EU bomlasztásában  - írta a The Jamestown Foundation amerikai véleményportál cikkében, amely Matteo Salvini helyzetét elemzi, s azt, hogyan egyensúlyoz az Egyesült Államok és Oroszország között.

A cikk emlékeztetett rá, hogy Salvini pártjának együttműködési megállapodása van Putyin Egységes Oroszország pártjával, és a nyáron kiderült, hogy Salvini munkatársai megpróbáltak pénzt szerezni Moszkvától. A Liga és a Kreml közötti kapcsolatok ismertek és jól dokumentáltak. Salvinit, aki nem is rejti véka alá a Putyin iránti csodálatát, gyakran vádolták azzal, hogy a Kreml „ötödik hadoszlopa” az EU-ban, és ezért fenyegetést jelent mind az európai egységre, mind a transz-atlanti szolidaritásra nézve.

Ám az olasz királycsináló legutóbbi lépései, köztük amerikai látogatása, azt jelzik, hogy nem teljes súllyal áll ki Putyin mellett. Az orosz kapcsolat, amelynek ügyében nyomoz az ügyészség, feszültséget okozott a koalíciós partnerrel, és Salvini a múlt héten már választásokat követelt. Az EU szoros figyelemmel követi Oroszország európai szélsőjobboldali pártokkal fenntartott kapcsolatait, ugyanis sokan azt gyanítják: a Kreml azért finanszírozza ezeket a szervezeteket, hogy zavarokat okozzon az EU-ban.

További célja, hogy éket verjen az Egyesült Államok és európai szövetségesei közé, mert a NATO akadályozza Moszkva kardcsörtetését a balti és a Fekete-tengeri térségben. Emellett azt akarja, hogy az EU szüntesse meg a Moszkva elleni gazdasági és pénzügyi szankciókat, amelyeket a Krím bekebelezése és a Donyeck-medencébe történt orosz fegyveres behatolás miatt rendelt el. Salvini ugyan ismételgeti, hogy az Oroszország elleni szankciók ártanak az olasz gazdaságnak, de eddig csak szóban ellenezte a szankciókat, és semmit nem tett azok felszámolása érdekében.

Emellett az energiahordozók terén is ellentétek vannak Róma és Moszkva között: úgy tűnik, Salvini az Egyesült Államokkal együtt ellenzi az Északi Áramlat vezetéket, és számos más energiaügyi szempontja is van. A valóság az, hogy Olaszország nem tud segíteni a Kremlnek az EU legyőzésében és ennek nyomán a NATO gyengítésében sem. Putyin júliusi látogatásán Olaszországban kijelentette: nem lepi meg, hogy Róma támogatja a szankciókat, mert tudja, hogy barátai az EU-ban politikailag elszigeteltek, és nem tudnak változtatni Brüsszel Moszkvával szembeni magatartásán.

Forrás: Hírklikk