Sargentini beszólt Orbánnak

HírKlikk 2018. november 14. 13:08 2018. nov. 14. 13:08

Ahogy korábban a Sztárklikk is megírta, elfogatóparancsot adtak ki Orbán macedón szövetségese ellen, miután Nikola Gruevszki nem vonult be a börtönbe. A volt macedón miniszterelnök ezek után Facebook-oldalára írta ki, hogy jelenleg Budapesten tartózkodik és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

A macedón belügyminisztérium megkeresésére egyébként a magyar belügyi tárca megerősítette, hogy Nikola Gruevszki hazánkban van és menedékjogot kért. A történtek hatására Szkopjében bekérették a magyar nagykövetet.

A 24.hu szúrta ki Judith Sargentini Twitter bejegyzését, amelyben arra emlékeztet, hogy amikor utoljára érdeklődött arról, hogy a Szerbia felől érkező bevándorlók kaphatnak-e menedékjogot Magyarországon, azt a választ kapta, hogy nem.

Vajon Magyarországon van VIP-tranzitzóna?

– kérdezte Sargentini.

Nikola Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.