Jelentősen változik a szakképzés júniustól

HírKlikk 2020. május 27. 20:30 2020. máj. 27. 20:30

Jelentős változások lesznek a szakképzésben június másodikától, ugyanis az intézmények vezetői döntenek arról, hogyan folytatják az oktatást – közölte Schanda Tamás.

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette: a szakképzésben különösen fontos a gyakorlati tudás elsajátítása, és nagy különbségek vannak abban, hogy az egyes szakmákat mennyire lehet hatékonyan tanítani digitális távoktatási formában. „Az intézmények vezetőinek vannak megfelelő információik arról, hogy miként lehet a lehető legjobban összehangolni a koronavírus-járvány visszaszorításával kapcsolatos intézkedéseket a gyakorlati oktatással" – mondta Schanda Tamás.

Hozzátette, a szakképző iskolák esetében az intézmények működésére, tanítási rendjére vonatkozó, az általános iskolákétól és gimnáziumokétól eltérő szabályozás teszi lehetővé a tanév hátralévő részében az elmaradt gyakorlati képzés részleges pótlását, illetve a nyári szakmai gyakorlatok előkészítését és megvalósítását.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a duális képzőhelyek egy része az eddigi helyzetben is tudta folytatni működését, mert képes volt megteremteni a biztonságos munkavégzés feltételeit. Így a tanulószerződéssel rendelkező diákok egy része – az egészségvédelmi biztonsági előírások betartásával és biztosításával – e cégeknél tudta, tudja teljesíteni a szakmai gyakorlatát.

„Ugyanakkor több duális képzőhelyként is működő vállalat – a járványügyi helyzetre tekintettel – felfüggesztette működését, illetve nem fogad tanulót. A korlátozások általános enyhítése várhatóan javít ezen a helyzeten, de mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a fiatalok megfelelő képzésben részesüljenek, lehetőség szerint a nyári gyakorlatok ne maradjanak el, vagyis ne kelljen ezeket a következő tanévben pótolniuk a tanulóknak" – tette hozzá.

Schanda Tamás elmondta, hogy a kormánynak kiemelten fontos a szakképzés. „Az országnak és gazdaságának jó szakemberekre van szüksége. Ahhoz, hogy továbbra is eredményesek lehessünk, elengedhetetlen a szakképzés átalakítása, ezért ősztől egy megújult rendszerben tanulhatnak a fiatalok. Emellett az oktatók bérét is megemeljük, átlagosan 30 százalékkal, a tanulók pedig jelentős ösztöndíjakhoz juthatnak hozzá" – fejtette ki. „Továbbra is azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ehhez járul hozzá a szakképzés fejlesztése is" – jelentette ki az államtitkár.

Forrás: MTI/Hírklikk