Schiffer: „megalapozott a hivatalos személy elleni erőszak”

Nagy András 2018. december 18. 12:48 2018. dec. 18. 12:48

Schiffer András ügyvéd és volt országgyűlési képviselő szerint egyértelmű jogsértések történtek az ellenzéki képviselőkkel szemben az állami média óbudai székházában, az MTVA „ellenfeljelentését” pedig kommunikációs trükknek tartja.

Milyen konkrét jogsértés történt az MTVA Kunigunda utcai székházában hétfőn? – kérdeztük Schiffer András jogászt, volt LMP-s parlamenti képviselőt. Schiffer szerint az nem kérdés, hogy tegnap reggel a Hadházy Ákossal szemben alkalmazott testi kényszer jogtalan volt. Az ügyvéd itt felhívja a figyelmet, hogy azok, akik eljártak vele szemben, nem az MTVA, hanem egy őrző-védő magáncég emberei voltak.

Akik két esetben alkalmazhattak volna testi kényszert: ha Hadházy bűncselekményt követett volna el, ám erről a napvilágot látott felvételek alapján nem lehet szó, illetve ha jogosulatlanul tartózkodott volna az épületben. Schiffer szerint egyik sem állt fent, a fegyveres őröknek tehát nem volt jogalapjuk, innentől fogva pedig, miután országgyűlési képviselőről van szó, a hivatalos személy elleni erőszak megalapozott szerinte.

Tény, hogy az országgyűlési képviselők a különleges jogállásuk miatt beléphetnek minden közintézménybe, de ott mindent csinálhatnak? – tettük fel. Ez már nehezebb ügy, a törvény ugyanis úgy fogalmaz, hogy a képviselők tevékenysége az adott intézmény rendeltetésszerű működtetésének aránytalan sérelmével nem járhat. Azon erősen el lehet gondolkozni, hogy az MTVA ma rendeltetésszerűen működik-e, mindenesetre ott, ahol élő adás van, lehet azzal érvelni, hogy az adás sugárzását akadályozzák. Egy azonban biztos: a képviselő az épületben szabadon mozoghat, abban akadályozni nem lehet – jelentette ki.

Az óbudai jegyző által hozott birtokvédelmi határozatról az ügyvéd szintén azt mondta, hogy jogszerűtlen, éppen a képviselők különleges jogállása miatt. Ugyanakkor ezt csak bírósági döntés mondhatja ki, miközben a határozatot lényegében azonnal végre kell hajtani, a bírósági döntéshez pedig pereskedni kell az érintett képviselőknek. Mit szól ahhoz hogy az MTVA is feljelentés tett a székházban történtek miatt? Ez pusztán egy kommunikációs trükk az MTVA részéről – válaszolta kérdésünkre Schiffer András.