Schiffer: Orbán Viktor egy rossz jelenségre rosszal válaszolt

HírKlikk 2021. január 11. 16:25 2021. jan. 11. 16:25

Schiffer András, az LMP egyik egykori alapítója arról beszélt egy interjú során, hogy milyen nehézségekre kell számítania az ellenzéknek, ha 2022-ben nyer.

Az atv.hu tette közzé, hogy Schiffer András a Spirit FM Viccen kívül című műsorában elmondta, Orbán Viktor egy rossz jelenségre rosszal válaszolt, a posztkommunista mélyállam helyére egy másik mélyállamot épített.

A jogász szerint az a mélyállam, amikor az állam életében létrejönnek olyan autonóm mozgású struktúrák, amelyek fölött a demokratikusan legitimációval rendelkező megválasztott testületek, vezetők, mint például kormány, parlament vagy önkormányzatok, nincs befolyásuk. Ilyenkor gyakran azt érzik a politikusok, hogy a választási győzelem után csak kormányra kerültek, de hatalomra nem.

Schiffer szerint Orbán is ezt érezte 2002-ben és bár a jogász szerint is fel kell számolni ezt a struktúrát, de egy posztkommunista mélyállamra egy „saját mélyállam” kiépítése nem a megfelelő megoldás.

A jogász szerint Orbán Viktor gondolkozásából fakadóan ez a legegyszerűbb megfejtés, hogy egy ellenerővel szemben egy másik ellenerőt épít. Így azonban a következő választások nyerteseinek, ezáltal a népnek sem lesz politikai mozgástere.

„Ha ’22-ben kormányváltás van, akkor a monetáris politikától az ügyészségig, nem csak, hogy nem fognak hozzáférni a választópolgárok, hanem velük és az új kormánnyal szemben egy ellenséges struktúra lesz” – jelenti ki Schiffer.

Forrás: atv.hu