Segélykiáltás - ezt kérik a nyugdíjasok a kormánytól

HírKlikk 2020. november 27. 05:30 2020. nov. 27. 05:30

Az ország egyik legnagyobb idősügyi szervezetével, az ezer klubot és 120 ezer tagot összefogó Nyugdíjas Klubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetségével nem egyeztetett a kormány az időseknek szóló legújabb idősáv bevezetéséről. 

A szervezet vezetője a Népszavának szomorúnak nevezte, hogy a miniszterelnök szűk körű tanácsadó csapatának mindössze ennyi jutott eszébe, miközben a koronavírus elsősorban az idősek körében szedi az áldozatait.

Hegyesiné Orsós Éva szerint biztos, hogy sokaknak megnyugtató lehet, ha van egy védettebbnek hitt idősáv a vásárlásra, de az „Életet az éveknek” országos klubhálózat tagjai ennél sokkal komolyabb segítséget várnának a kormánytól.

Rengetegen panaszkodnak például arra, hogy az állami egészségügy a járvány miatt nem képes megfelelően foglalkozni a nem covidos betegekkel, egyre többen szorulnának magánellátásra, de nem tudják megfizetni. A magánegészségügy bevonásának módján kellene a kormánynak gondolkodnia. Hasonlóan égető szükség lenne ingyenes immunerősítő vitaminokra, mert a rezsi és a gyógyszerek, élelem megvásárlása után a nyugdíjasok töredékének marad ezekre pénze.

Ők épp most szerveznek adománygyűjtést, hogy a tagságot országszerte elláthassák a vitaminokkal, a Béres Alapítvány pedig 8 millió forint értékben oszt szét ebben a körben Béres cseppeket.

Orsós Éva alapvetőnek tartaná azt is, hogy a kormány ne kifossza, hanem támogassa az önkormányzatokat, hogy bővíteni tudják a házigondozó szolgálatukat, amire nagy szüksége lenne sok idős embernek. 

Forrás: Népszava