Semjén: a KDNP feladata az örök értékekhez ragaszkodás

HírKlikk 2019. december 22. 15:30 2019. dec. 22. 15:30

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ugyanazt vallja 75 éve, viszont a megfogalmazás korról korra változik. Éppen ezért, a párt tagjainak feladata, hogy hűségesek legyenek az örök értékekhez és rugalmasak a megfogalmazást illetően – mondta Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke vasárnap, Kalocsán.

 Semjén Zsolt a Kereszténydemokrata Néppárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisét megelőzően, kiemelte: a KDNP egy olyan sajátos párt, amely azért jött létre, hogy az evangéliumot képviselje a politikai életben.     

Hangsúlyozta: elveik lényege egyrészt az örök értékek megvalósítása a mindennapokban, másrészt az adott kor kihívásaira olyan válaszokat adni, amelyek megfelelnek a kornak, de mégis az örök értékekben gyökereznek – tette hozzá a párt elnöke.    

A kereszténydemokrata politikus örök értéknek nevezte a perszonalitást, a személyiség tiszteletének elvét, a szolidaritást, a közösség gondolatát, illetve a szubszidiaritás elvét, valamint a kölcsönös kisegítés elvét, amelyen az egész európai civilizáció nyugszik.

Semjén Zsolt szerint, ennek értelmében, amit egy kisebb közösség megtehet, azt egy nagyobb nem veheti el. A család feladatát például nem veheti el az állam, de ha a kisebb közösség valamilyen oknál fogva, nem tudja ellátni a saját feladatát, akkor a nagyobbnak ki kell segítenie – fogalmazott. Mint mondta: ezen nyugszik az egész önkormányzatiság gondolata, amely Arisztotelésztől ered, de Szent Tamásnál kristályosodott ki, és a keresztény társadalmi tanítás egyik fundamentuma – tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a Kereszténydemokrata Néppárt politikája és programja mindig kiszámítható, hiszen az egyház társadalmi tanításából következik.

Forrás: MTI/Hírklikk