Semjén elvtárs másképp vadász, mint Czinege elvtárs

Föld S. Péter 2020. július 19. 06:21 2020. júl. 19. 06:21

Most már tudjuk, hogy mi a különbség a puskás ember és az igazi vadász között. Idáig nem tudtuk, és most, hogy tudjuk, már azt is tudjuk, milyen rosszul tettük, hogy idáig nem tudtuk. Semjén Zsolt világosította meg az elménket, ő magyarázta el ezt a fontos különbséget Balatongyörökön, Széchenyi Zsigmond vadász szobrának avatásán. Amúgy meg épp ideje volt, hogy egy autentikus vadászember, aki már Svédországban is vadászott – baráti meghívás keretében háziasított rénszarvasra – elmagyarázza a magyar embereknek, hogy mi a vadászat lényege.

„Az ember részese a naturának és részese a kultúrának, a naturának gyermeke, a kultúrának teremtője. A vadászlétnek éppen az a lényege, hogy ez a kettő a legtermészetesebb módon esik egybe” – mondta Semjén. Nem tudhatjuk, hogy a saját ujjából szopta-e ezt a bölcsességet, vagy ollózta valahonnan, de hát majdnem mindegy, ha lopta is a szöveget, mostantól az övé, senkinek semmi köze ahhoz, hogy a KDNP elnöke hogyan jutott hozzá. És azt is csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy aki naturát mond természet helyett, az ennél nagyobb gazemberségekre is képes.

„Czinege elvtárs vagy néhány újgazdag figura idézőjelbe tett vadászata az a puskás ember vadászata, Széchenyi Zsigmondé pedig az igaz vadász vadászata". Ezt viszont a különbségek kapcsán említette Semjén, és eszünkbe sem jutna vitatkozni ezzel a megállapítással. Mert hát igaza van Semjénnek, legföljebb annyit finomítanánk a mondandóján, hogy Czinege elvtárs nevét más, mai elvtársak nevével helyettesítenénk. Például Semjénével.

Semjén Zsolt 2010 óta a Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, s mint ilyen, vadászemberként definiálja magát. Nyilván azt kívánja ezzel érzékeltetni, hogy más anyagból van gyúrva, mint azok, akik nem vadászemberek, és fel sem vetődik bennük, hogy lövöldözzenek az állatokra, épp ellenkezőleg, ha tehetik, gyönyörködnek bennük.

Amúgy Semjén sem valódi vadászember. Csak hirdeti ezt magáról, mert szokott lövöldözni állatokra, és sajnos időnként el is találja őket. Olyankor nagyon boldog, mert azt hiszi, hogy ez a vadászat.

Közben meg még gyalogolni sem tud. Ő maga nyilatkozta egyszer, hogy nem bírja a lába. Pedig, a vadászok gyalogolni szoktak, hogy elérjenek az állatokhoz. Mert a vad nem ott lakik, ahol ők. A valódi vadászat nem célba lövés a mutatványos bódénál. Helikopterrel, dzsippel menni a terepre, nem vadászat, hanem öldöklés.

Semjén Zsolt nem valódi vadász, mert nem az erdő, a mező, a nehezen megközelíthető szurdok, hanem a szervilizmus az ő igazi terepe. Elég megnézni egy olyan parlamenti közvetítést, ahol Orbán Viktor személyes varázsával emeli a rendezvény fényét. Semjén mellett ül a miniszterelnök, egészen addig, amíg fel nem áll, mert szólásra emelkedik. Ilyenkor Semjén arcán olyan üdvözült mosoly jelenik meg, hogy az őt néző emberek, férfiak és nők, sápadnak az irigységtől, mert nem tudnak másra gondolni, mint hogy Semjénnek annyiszor jó, ahányszor csak Orbán Viktor felszólal.