Semjén megbolondult, megbolondult, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond

Föld S. Péter 2019. augusztus 20. 09:22 2019. aug. 20. 09:22

Annak idején a Ludas Matyi szerkesztőségében újrafutózott rajznak neveztük, amikor valamelyik karikaturista kolléga egy régi művét új szöveggel ellátva próbálta évek múltán újra eladni a szerkesztőknek és az olvasóknak. Most Semjén Zsolt vetemedett hasonlóra és elevenítette fel ezt a hagyományt, amikor augusztus 20-a alkalmából gyakorlatilag ugyanazt a gondolatot adta elő, amivel már évekkel korábban egyszer megörvendeztette a hallgatóságot. Mentségére legyen mondva: bár nem először plagizált, ezúttal legalább nem másoktól, hanem saját magától lopott.

„A magyarság és a magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha mindenki a maga helyén kis Szent Istvánként országépítővé válik”. 2017. augusztus 18-án mondta ezt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kereszténydemokraták nagyágyúja, a svédországi rénszarvasvadászatok koronázatlan királya a szlavóniai Dályhegyen, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Szent István-napi központi rendezvényén.

Nyilván idén is nagyon erőlködött, hogy kitaláljon valami új, vagy legalább újként eladható gondolatot, ám ez a jelek szerint nem igazán sikerült. Semjén  miniszterelnök-helyettes ugyanis idén az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott hétfői díjátadón, az Országházban a következőt mondta: akkor folytatjuk Szent István országépítő nagy művét, ha mindenki megteszi a saját helyén azt, ami az ő speciális küldetése. Ha mindenki a saját helyén kis Szent Istvánként országépítővé válik, akkor tudjuk folytatni Szent István király országépítő művét" - fogalmazott.

Talán Karinthy frigyes 1908-ban írott remekével tudnánk érzékeltetni a helyzet fonákságát. Az író akkor egy Ady Endre stílusparódiában írta a következőket:

„Felgerjedt szittya vérem
S rászóltam Törpe-fejűre:

Hát maga megbolondult, 
Hát maga megbolondult, 
Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?