Semjén svédországi vadászkalandjai: a vizsgálat lezárult, ne felejtsük el

Föld S. Péter 2019. május 23. 06:21 2019. máj. 23. 06:21

Holtpontra jutott a svéd rendőrség Semjén Zsolt svédországi szarvasvadászatának ügyében. Egy évig kutakodtak a svéd nyomozók, több embert kihallgattak, igaz, Magyarországról egyet sem. Mivel nem tudtak senkit meggyanúsítani a nyomozást megszüntették.

Semjén Zsoltról tavaly áprilisban derült ki, hogy amikor ideje engedi, átugrik Svédországba vadászni. Rokonai élnek a migránsoktól sújtott, és ezért mára élhetetlenné vált skandináv országban, a vadászatok költségeit pedig Semjén úr egy közbeszerzésekkel jól kitömött barátja állta. Egyok ilyen kalandjáról fényképes beszámoló is fennmaradt, a fotókon látszik, hogy egy háziasított rénszarvast sikerült puskavégre kapnia. A szerencsétlen állat tetemét meglehetősen bunkó módon, a nyakánál fogva a levegőben lógatva egy helikopterről szállították el a helyszínről.

Semjén Zsolt, aki 2010 óta  a Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, vadászemberként definiálja magát. Ő maga nyilatkozta ezt, s nyilván azt kívánta ezzel érzékeltetni, hogy ő más anyagból van gyúrva, mint mi, többiek. Mi, akik nem vagyunk vadászemberek, és – szemben Semjén úr állításával - nem gondoljuk, hogy nincs jobb befektetés az egyházi intézményeknél, nem lövünk az állatokra, hanem gyönyörködünk bennük. Merthogy ők is isten/a természet teremtményei. (Megfelelő aláhúzandó).

Lehet persze, hogy bennünk van a hiba, és azért nem érthetjük meg Semjén Zsoltot, mert nem vagyunk vadászok. Amúgy Semjén sem igazi vadász. Szokott lövöldözni állatokra, sajnos időnként el is találja őket, és olyankor nagyon boldog, mert azt hiszi, hogy ez a vadászat.

Közben meg még gyalogolni sem tud. Ő maga mondta, hogy nem bírja a lába. Pedig, - és ez lehet, hogy újdonság Semjén úr számára - a vadászok gyalogolni szoktak, hogy elérjenek az állatokhoz. Merthogy a vad nem ott lakik, ahol ők. A valódi vadászat, nem célba lövés a mutatványos bódénál. Helikopterrel, dzsippel jutni el a terepre nem vadászat, hanem öldöklés. Semjén Zsolt se nem vadász, se nem igazi istenes ember.

Ezzel együtt, a kereszténydemokraták nagyágyúja mostantól duplán örülhet. Egyfelől azért, mert nem nyomoznak már az ügyében, minden jel szerint következmények nélkül ejthette el az egyik svéd gazda tulajdonát képező háziasított rénszarvast, másfelől pedig, ha isten is úgy akarja, 2021-ben vadászati világkiállítás lesz Budapesten. 50 milliárd forintot szán a magyar kormány Semjén úr kedvenc hobbijára, amivel nem volna baj, ha Semjén úr a saját zsebéből fizetné a költségeket. De persze, nem így van: a svédországi háziasított rénszarvasvadászat emblematikus figurája a mi pénztárcánkból emeli ki a rá valót.