Semjén Zsolt legalizálná a szavazatvásárlást

2018. október 20. 19:00

A választási törvény módosítása szentesítené azt, hogy a polgármester ajándékosztása nem kampánytevékenység.

A Semjén Zsolt által benyújtott törvénymódosítóban a jövőben nem csak a magánszemélyek közötti kommunikáció nem minősülne kampánytevékenységnek, de az sem, ha állami, önkormányzati szervek alaptevékenységükbe tartozó dolgokat tesznek. (Az indoklás a Kúria 2014-es döntéseire hivatkozik.)

Egy ilyen ügy például azt állapította meg, hogy ha az önkormányzatnak éppen a kampányidőszakban támad kedve húsvéti sonkát osztani, az valójában nem minősül kampánytevékenységnek – hiszen ez a tevékenység az önkormányzat tevékenységi körébe tartozhat.

A törvénymódosító kitér még arra is, hogy az uniós lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára is lehetővé tenné az európai parlamenti választáson való részvételt.

Az újítás azokat a kettős állampolgárokat érintheti, akik az unión kívül élnek. Ez összesen 80 ezer plusz szavazatot jelenthet – a korábbi választások tapasztalatai alapján ezek szinte mindegyike a Fideszt erősítheti az EP-voksoláson is.

Semjén egy állásfoglalásra hivatkozik indoklásában, amelyben az Európai Tanács tagjai, vagyis az uniós állam- és kormányfők azt javasolták, hogy teremtsék meg a lehetőséget arra, hogy az uniós lakhellyel nem rendelkező állampolgárok is szavazhassanak az EP-re. A szavazók körét – tiszteletben tartva az uniós alapelveket – a tagországok határozhatják meg, jelenleg hat ország zárja ki a külföldön élők voksolását.

Szerző: Konczik Márton