Semjén Zsolt pálfordulása: átállt a műanyagból készült zacskók oldalára

Föld S. Péter 2020. május 20. 07:00 2020. máj. 20. 07:00

Semjén Zsolt annyira önállóan gondolkodik és cselekszik, hogy azt tanítani kellene egy, az Orbán Viktortól és a Fidesztől független gondolkodók tanulmányozására szakosodott egyetemen, vagy főiskolán. Ráadásul e különös anyagból gyúrt honfitársunk rendszerint éjszaka szokta benyújtani a parlamentnek salátatörvényekbe rejtett tervezeteit, amelyeket aztán a fideszes többségű parlament elfogad.

Hogy miért az éjszaka a legalkalmasabb a kereszténydemokraták eme oszlopa számára a törvények benyújtására, azt nem tudjuk. Nem kizárt, hogy e kései napszakban a legéberebb, és ilyenkor támadnak igazán kreatív gondolatai.

De nemcsak ebben nagy e szabad szemmel észrevehetetlen támogatottságú párt elnöke, hanem abban is, hogy amennyiben egy általa benyújtott törvényjavaslatról utólag úgy gondolja, hogy az mégsem annyira jó, mint ahogyan eredetileg hitte, akkor nem sokat hezitál, és az ominózus törvényjavaslatot haladéktalanul visszavonja.

A HVG vette észre, hogy Semjén Zsolt tegnap visszavonta azt a május 13-án benyújtott javaslatát, amelynek értelmében 2021. január elsejétől Magyarországon is tiltólistára kerültek volna az „egyszer használatos műanyagok, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók”.

A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett május 19-i levélben viszont már szó szerint az olvasható, hogy: „az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.”

Május 13-án tehát Semjén Zsolt még azt gondolta, hogy a nemzet üdve (felemelkedése, gyarapodása, összetartozása – megfelelő aláhúzandó) szempontjából hasznos, ha az egyszer használatos műanyagok, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók tiltólistára kerülnek. Ám közben eltelt hat nap, eljött május 19-e, és Semjén Zsolt megvilágosodott. Eszébe jutott, hogy talán nem is olyan jó ötlet az egyszer használatos műanyagok, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók betiltása. Ki tudja, töprengett Semjén Zsolt, hátha Mészáros Lőrinc, vagy Tiborcz István, esetleg valamely kevésbé ismert NER-lovag vásárolt közben egy gyárat, amely egyszer használatos műanyagok, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. És akkor ezek az urak nagyon szomorúak lesznek, mert úgy érzik, ki lett velük szúrva, befektettek egy csomó pénzt, aztán kiderül, hogy hiába, mert senkinek sem kellenek az általuk gyártott egyszer használatos műanyagok, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók.

Egyszer biztosan megtudjuk, miért visszakozott Semjén Zsolt, és miért állt át az egyszer használatos műanyagok, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók pártjára. Reméljük, döntésének hátterét nem titkosították tíz évre, mint a csak a kínaiaknak hasznot hozó, ezzel szemben, a magyar polgároknak baromi sok pénzébe kerülő, az országot sok évre eladósító Budapest-Belgrád vasútvonal iratait.