"Senki sem gondolhatja komolyan, hogy Orbán keresztény vagy nemzeti"

HírKlikk 2019. szeptember 18. 10:50 2019. szept. 18. 10:50

"Nácisztikus" jelekre hívta fel a figyelmet Béndek Péter filozófus, aki a Klubrádió műsorűban beszélgetett Bolgár Györggyel.

Amikor a rezsimek kifogynak a racionálisan átfogható gondolatokból, akkor előjönnek értelmetlen és kivitelezhetetlen ötletekkel, amelyekről ráadásul azt hiszik, hogy újak. Most éppen Békés Márton, az Orbán-rendszer egyik ideológusa beszél és ír olyasmiről, hogy hit az emberfölöttiben, az erős államban, a hagyományelvűségben. Ugyanez az ócska sóder folyt a csapból is a német háztartásokban a második világháború előtt – mondta Béndek Péter konzervatív történész, filozófus a Klubrádió Megbeszéljük műsorában.

Az Orbán-rendszer törvényszerűen eljutott egy olyan fázisba, amelyben az intellektuális alapvetése nagyon hasonlít ahhoz, amelyből a náci rendszer is indult. Az említett Békés Márton olyan könyvből idéz silány és veszélyes gondolatokat, amelyből Hitler kölcsönözte a harmadik birodalom megnevezést. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy Orbán Viktor kimondottan keresztény, vagy nemzeti lenne, mint ahogy liberális sem volt, csupán eszközként használ bármit, ami a hatalma megtartását segítheti – vélte a filozófus.

Béndek Péter arról is beszélt Bolgár György műsorában, hogy miért nem működik jól az ellenzék. Azért, mert nincs egy szenvedélyesen átélt üzenete, amely identitásképző lenne. Nem mondja meg, hogy az embernek mitől lesz jobb az élete, ha az ellenzék kerekedik felül. Ezért nem is tud bizonytalan szavazókat megnyerni, vagy Fidesz-szimpatizánsokat átcsábítani. Ha látványosan erősödik egy párt, mint például a Momentum, akkor csak az ellenzéken belül rendeződnek át a viszonyok. Politikusaik vagy a Fidesz után mennek, fideszes üzenetekre reagálnak, vagy olyan köznapi bölcsességeket mondanak, amilyeneket bármelyik buszmegállóban bárkitől hallhatnánk – tette hozzá.

Forrás: Klubrádió