Setét Jenő: elfogadjuk a Kúria döntését, de azt nem, hogy a kormány befolyásolja

Harkai Péter 2020. február 25. 07:13 2020. feb. 25. 07:13

Az elmúlt 30 év legjelentősebb „romaügyi” demonstrációjaként értékelte Setét Jenő civil aktivista, az esemény főszervezője, a vasárnap délutáni, Nyugati pályaudvartól a Kossuth térre vonuló tüntetést. A szabad Gyöngyöspatát és szabad bíróságot követelő esemény – ami a kormány zsarolási törekvései és Orbán provokatív megjegyzése ellen szerveződött, amiben közölte, hogy nem ad ennyi pénzt a romáknak a semmire, miközben ő minden nap reggeltől-estig keccsöl – hatásos protestálás volt a szegregáció ellen és a jogrend betartása mellett. Setét Jenőt kérdeztük, terveznek-e további lépéseket a pataiak – és mindannyiunk igazságáért.

– Miután felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be az ítélet ellen, a kormány odaszólt a Kúriának, hogy gyorsítsák meg az eljárást a gyöngyöspatai kártérítés ügyében, amelyben a végső döntést a Kúria mondja ki, hogy helybenhagyja-e a jogerős döntést vagy megváltoztatja a gyöngyöspataiaknak járó 100 millió forintos kártérítést. Na most, hogy a Kúria döntését követően, a kormány manipulál-e a kifizetés időpontjával vagy sem, az még a jövő titka. De mindannyiunk érdeke, hogy ez az ügy nyugvópontra jusson.  

– A kormánynak végül is semmi más dolga nem lenne, mint hogy elfogadja a bírósági döntést, eleget tegyen a Kúria döntésének és sürgősen befejezze a romákkal szembeni gyűlöletkeltést, de mindennek éppen az ellenkezője tapasztalható, a tűzzel játszanak.

– A téma beemelése az újabb nemzeti konzultációba semmilyen más célt nem szolgál, mint az összes politikai bőrt lehúzni erről a cigánytémáról – ez nagyon világosan látható tény. Mivel nincs eszközünk arra, hogy önmérsékletre bírjuk a kormányt, ezért tegnap megmutattuk a társadalomnak a roma és nem roma közösségek összefogásának erejét. 

– Több oldalon is megjelent a hír, hogy a hétvégére a Mi Hazánk mozgalom és a Betyársereg ellendemonstrációt szervez a fővárosban. Miként reagáltak erre a hírre?

– Érdekes módon, amint zöldre váltott a lámpa az üggyel szembeni támadáshoz a miniszterelnök részéről, a Mi Hazánk azonnal vonulásokba kezd és zászlajára tűzi a roma-tematikát – a kettő között nehéz nem észrevenni az összefüggést. Nem érdekel egy ilyen bandának a magatartása, Toroczkait több országból is kitiltották. Számomra nem mértékadó, hogy mit mond vagy mit tesz.

– Miként értékeli, hogy a többek között patai felelősségű fideszes országgyűlési képviselő azonnal elkezdett sorosozni?

– Olyan röhejes ez a Horváth László, hogy az már elképesztő – annyira szánalmas, hogy már haragudni sem tudok rá. Elsősorban a kormánypárti fideszes képviselő lesz kedves elintézni, hogy a Heves megyében tengődő falvakban legyen normális út, normális közszolgálatok és normális élet – ezzel kellene kezdenie. Bármennyire is fáj ez Horváth Lászlónak, a tegnapi tüntetés költségeit a magyar adófizetők állták és nem Sorosa György. Megértem, hogy ezt rendkívül nehéz tudomásul venni, de ez a tény – még ha az évek alatt kialakított papagájkommandójuk szerint, ha esik az eső, arról is Soros György tehet, ha nem esik, arról is.

Az viszont tény, hogy a magyar miniszterelnök és a fél kormány Soros-ösztöndíjas volt. Én viszont a legkevésbé sem szégyellem, hogy az elmúlt 15 évben számos olyan közérdeket ellátó civilszervezet munkájában vehettem részt, amelyek Soros Györgytől kaptak támogatást. Sokkal szégyellni valóbb, ahogy a kormánypárti politikusok ellopják az ország vagyonát, ahogy részeg jachtozásokról hallani, ahogy helikopterrel szállnak fölébe a népnek, hogy nem tudjuk, hogy Mengyi Rolandon kívül még hány fideszes képviselőnek lenne börtönben a helye.

– A miniszterelnök kifejezett szándéka, hogy meggátolja a több mint hatvan gyerek és családja számára folyósítandó 100 millió forintos összeg kifizetését – a törvényes döntés ellenére is. Tekintve az elmúlt évek és a jelen viharait, Gyöngyöspatán most nyugalom van?

– A helyi barátainktól nem kaptunk ennek ellentmondó híreket. A miniszterelnök által kinyilvánított „hadüzenet” óta nőtt a feszültség, de én úgy látom, hogy a helyi cigány közösség és cigány önkormányzat tiszteletreméltóan és fegyelmezetten viselkedik. A bíróság végső ítéletére hagyatkozva, tudomásul veszik az ügy végkimenetelét. Amint a tegnapi tüntetésen is elhangzott, visszatekintve az elmúlt 30 évre, egyetlen bírósági döntéssel szemben sem tanúsítottunk engedetlenséget. Ezt az utat járja a gyöngyöspatai közösség is. A legbölcsebben és leghiggadtabban viselkednek, ami egy ilyen esetben a legtiszteletreméltóbb – szemben például a parlamenti képviselő Horváth úr handabandázásával, amint igyekszik minket minden eszközzel lejáratni, hogy például nem volt tegnap Pesten minden gyöngyöspatai lakos. Hát kérem szépen, a Fidesz által szervezett megmozdulásokon sincs ott Magyarország teljes lakossága.