Sikeresnek tűnik az egyik amerikai vakcina

HírKlikk 2020. július 16. 04:00 2020. júl. 16. 04:00

Az amerikai fejlesztésű vakcina az utolsó, tömeges tesztelés szakaszába léphet, mivel az eddigi eredmények alapján, sikeresnek tűnik.

Az oltóanyagot a Nemzeti Egészségtudományi Intézet és a Moderna közösen fejlesztette ki. Kedden megjelent egy márciusi kísérlet eredménye és ennek alapján, elég erősnek tűnik.

Ez az eredmény azonban még nem számít perdöntőnek, mert a kísérletben csak 45 önkéntes vett részt, és mind fiatal felnőttek voltak. Ennek ellenére, biztató, hogy az oltás hatására az önkéntesek szervezete olyan mértékben kezdett el koronavírus elleni antitesteket gyártani, mint azoké, aki már átestek a betegségen.

Ha minden a terv szerint halad, akár már az év végén meglesznek az utolsó fázis eredményei.

A vakcinából két adagra van szükség, hogy megfelelően hasson. A másodikat az első után egy hónappal kell beadni. A eddigi 45 tesztalanynál nem jelentkeztek súlyos mellékhatások, de a résztvevők fele enyhe influenza-jellegű tüneteket produkált: fáradtság, fejfájás, hidegrázás, láz, fájdalom az oltás környékén. Ezek nem ritkák oltóanyagok esetében. Azok közül, akik a legmagasabb dózist kapták, hárman súlyosabb tüneteket produkáltak, így ezzel a dózissal nem kísérleteznek tovább.

Bár a tünetek hasonlítanak a koronavírus-fertőzöttség jeleire, csak rövid időre jelennek meg, közvetlenül az oltás után – írja az Index.

A világon csaknem két tucat koronavírus elleni vakcinát tesztelnek, az Egyesült Államokban is több hasonló kutatás folyik.