Simonka falujába több mint kétmilliárd forint uniós támogatást szórtak ki

HírKlikk 2022. január 26. 12:38 2022. jan. 26. 12:38

Kétmilliárd forintot meghaladó európai uniós fejlesztésnek – a többi közt vadasparknak, kerékpáros központnak – kellene elkészülnie január végére a dél-békési Pusztaottlakán. Azonban az alig pár száz lakosú viharsarki településen van olyan beruházás, ahol négy év alatt egy kapavágás sem történt.

A 24.hu riportot készített Dél-Békésben, ahol Simonka György, a Fidesz korrupció miatt vád alá helyezett képviselője még mindig keveri a kártyát a helyi politikában.

„Azt hittem, hogy az állatokra kíváncsiak, de ha a beruházások miatt érdeklődnek, amikre támogatás lett elnyerve, azokat még nem volt kötelező megcsinálni" – mondta a portálnak Simonka György január közepén Pusztaottlakán, ahol a kormányzati nyilvántartás szerint napokon belül egy megújult vadasparknak, kerékpáros központnak, ipari parknak és inkubátorházaknak kellene elkészülniük.

A zsákfaluba tervezett beruházások közül a meglévő vadaspark 650 millió forint költségvetésű megújítása a legjelentősebb, aminek az eredeti tervek szerint 2019 októberében, a módosított határidő szerint 2022 január végére kellett volna elkészülnie. De nem készült el, holott a pusztaottlakai önkormányzat számlájára 2017-ben 600 millió forintot, 2018-ban további 50 milliót utalt át az állam a megvalósításra.

A vagyonzárral és végrehajtással sújtott fideszes politikus egy felső kategóriás fekete terepjáróba ült be, és kérte, hogy kövessék őt a település szélére, ahol az építkezés zajlik. A behavazott viharsarki településről egy meglehetősen rossz állapotú út vezet ki, látszólag a semmibe. A szántóföldek közt futó göröngyös útra megtépázott fóliasátrak néznek, amelyekből még a tavalyi dinnyét sem szedték föl. A földek végén egy elhagyatottnak tűnő ipari park fekszik, ahol mára összesen nyolc, európai uniós támogatást hirdető tábla jelzi, hogy a területen 2,3 milliárd forint támogatásból valósulnak meg beruházások. A 24.hu stábjának ottjártakor azonban semmilyen építkezés nem zajlott.

Mivel a Pusztaottlakára tervezett európai uniós beruházások többsége nem készült el a meghosszabbított határidőre sem, megkeresték kérdéseikkel a Magyar Államkincstárat, mint a fejlesztéseket ellenőrző szervezetet. Elsősorban arról érdeklődtek, értesültek-e róla, hogy a megjelölt határidőre nem készülnek el a projektek, és megkérdezték azt is, emiatt vár-e szankció a kedvezményezettekre, illetve a támogatási összegek visszafizetésével kell-e számolni. Az államkincstár több mint egy hét alatt sem válaszolt a kérdésekre.

Forrás: 24.hu