Simonka-ügy: Százmilliós uniós források a semmire

HírKlikk 2019. szeptember 9. 21:51 2019. szept. 9. 21:51

Több, uniós forrásokat érintő kétes ügye van Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnek, mint ahogy első látásra tűnt.

Egyelőre ezeknek az ügyeknek csak egy részéért kell felelnie, ugyanis több, beruházás nem volt része a nyomozásnak, melyet ellene és 32 társa ellen indítottak - írja a 24.hu.

A vádiratok szerint kizárólag a zöldség-gyümölcs termelői csoportok, valamint a termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésével foglalkoznak a hatóságok.

Közben Simonka rokonai, barátai és korábbi üzlettársai egy olyan alapítványokból és cégekből álló hálózatot hoztak létre, amelyhez egymilliárd forintnál nagyobb értékben nyertek el uniós forrásokat. A Békés Megyei Önkormányzat által is kockázatos projektként nyilvántartott üzletek ellen egyetlen hatóság sem nyomoz. A szerződések megkötése óta számos projektnek a közeljövőben kellene befejeződnie, vagy már készen is kellene lennie.

24.hu újságírói ezért Pusztaottlakára látogattak, ahol azt nézték meg, hol tartanak ezek az építkezések. A helyszínen találtak egy elhagyatott, lezárt ipari parkot, ahol számos nagyberuházás munkálatainak kellene lassan befejeződnie. A negyedmilliárdos kerékpáros központnál egy kapavágás sem történt, míg a 650 millió forintos vadasparkban néhány állat sütkérezik csupán. A lap megkereste az Magyar Államkincstárt a szóban forgó pályázatokkal kapcsolatban. Innen Pénzügyminisztériumhoz irányították őket, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy az érintett projektek részletes támogatási adatai megtalálhatóak a kormányzati pályázati portálon.