Sok disznóság ki fog derülni Trump akcióiból

HírKlikk 2022. január 24. 17:00 2022. jan. 24. 17:00

Friss hír, hogy a washingtoni Capitolium megrohanását vizsgáló bizottság hozzájuthat minden, az előző amerikai elnököt, Donald Trumpot érintő dokumentumhoz. Még úgy is, hogy mindehhez egyelőre az amerikai Legfelsőbb Bíróság ideiglenes döntését bírják. A Trump számára óriási vereségként értékelhető döntés hátteréről kérdezte Heltai Andrást, az MTI egykori, többszörös washingtoni tudósítóját Bánó András, a KlikkFM Politikai nagyító című műsorában.

Heltai András nemhogy megerősítette az információt, de hozzátette, hogy ezt Trump minden eszközzel igyekezett megakadályozni – a jelek szerint sikertelenül. „A volt elnöknek ugyanis joga van megtagadni a hivatali működése alatt keletkezett iratok nyilvánossá tételét. De a Legfelsőbb Bíróság, ahol Trump kinevezettjeiből is találhatóak tagok, ennek ellenére megállapította, hogy ez nem így van. Akkor sem lett volna joga megakadályozni, ha még elnök lenne, de most, hogy már nem az, még kevésbé. Még aznap, a döntést követően, 700 irat át is került a vizsgálóbizottság elé” – vázolta a történtek hátterét az ismert tudósító.

Meggyőződése, hogy ennek köszönhetően „sok disznóság ki fog derülni Trump akcióiból a választások előtt és különösen utána”.

„A jogi fordulat külön érdekessége, hogy bár a volt elnök a dokumentumok kiadását megakadályozandó, beadott egy fellebbezést, de még ennek elbírálását megelőzően adott zöld utat az iratok átadásának a washingtoni legfelsőbb bíróság. A papírokban feltehetően kínos részletek szerepelhetnek és még továbbiak megismerése is várható. Ugyanis a napokban vált ismertté, hogy a bíróság idézést küldött Ivanka Trumpnak, a volt elnök lányának, akinek bár nem kötelező megjelennie, de erősen ajánlott. A Trump-lány ugyanis férjével, Jared Kushnerrel együtt, elnöki tanácsadóként tevékenykedett. A bíróság arról kíván érdeklődni, hogy vajon mit csinált Donald Trump egy éve január 6-án, a szégyenteljes események napján, amikor az általa felhergelt csőcselék megrohanta a Capitolium épületét, tört-zúzott, őröket sebzett halálra.”

A volt washingtoni tudósító hozzátette, arról is tudni lehet, hogy Ivankahoz aznap egy csomóan fordultak a Fehér Házban, tudván, „ha valakire, akkor rá hallgat a kedves papa. Kérték, csináljon valamit, szóljon neki, hogy állítsa le ezt az őrületet”. Az ma már biztosan tudható, hogy aznap Trump hosszú órákig nem tett semmit, csak jóval az elszabadult eseményeket követően kommunikálta, hogy „most már menjenek haza”.  

Heltai kiemelte, hogy mindebben markáns fordulat várható, ha Ivanka Trump a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt feltárja ennek a hátterét. De még ha nem is jelenne meg, akkor sem lélegezhet fel a volt elnök, mivel „legalább három vizsgálat is folyik ellene. Van a New York-i főügyésznek is egy vizsgálata azzal kapcsolatban, hogy a Trump-vállalat, amiben ugye nem csak a papa, de a gyermekei is benne vannak, 15 esztendőn át csalt adót. Valamint csalást követett el azzal, hogy amikor bankhiteleket vettek fel, hamisan túlértékeltette a saját ingatlanjait, hogy megkapja a kért hiteleket. Ez a politikától függetlenül, elég komoly dolog az amerikai törvények szerint és itt viszont kötelesek lesznek polgári ügyben vallomást tenni”.

Heltai beszélt még arról a „kiegyenlítetlen számláról” is, amivel kapcsolatban az exelnököt hivatali idején kérdőre vonták. Az volt a gond, hogy nem fizetett évek óta jövedelemadót, miközben önmagát jól kereső, kiváló üzletembernek állította be. Ez az ügy is bíróság elé kényszerítheti Trumpot s hogy milyen végeredményre, illetve ítéletre számíthat mindezek után a volt amerikai elnök, arról is meghallgathatják Heltai András prognózisát a KlikkFM adásából.

Forrás: Hírklikk