Sok szociális dolgozó kimaradt a tesztelésből

HírKlikk 2020. november 30. 21:00 2020. nov. 30. 21:00

A házi gondozók és a gyermekvédelemben dolgozók nagy része kimarad az ágazat egyébként is szervezetlen szűréséből – közölték a terület érdekvédői. Ez szerintük rendszerhibát mutat a szociális ágazatban.

Jelentős problémák vannak a szociális ágazatban dolgozók tesztelésével, hiszen még azt sem tisztázza a november 19-én nyilvánosságra hozott kormányrendelet, hogy kit tekint a kormány szociális intézmény alkalmazottjának – fogalmazta meg a legfontosabb kritikát a központi szűrésről a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SZMDSZ) elnöke. Migács Tibor a Népszavának nyilatkozva kiemelte: örülnek ugyan, hogy a fél éve követelt rendszeres teszteléseket végre elindította a kormány, de a gyakorlatban a házi segítségnyújtásban és a családsegítőkben dolgozóknak csak töredéke tud élni a lehetőséggel, pedig a szociális törvény alapján, az ilyen szolgáltatók alkalmazottai is ebbe a körbe tartoznak. 

A nappali szolgáltatásokat végzők legfeljebb a helyi nyugdíjas klubban foglalkoztatott személyzetnek elegendő gyorstesztet kaptak, de a beteg, idős emberekhez naponta kijáró gondozókat már nem vették figyelembe a létszámnál. Ezt jelezte több kerületi polgármester is a múlt héten. Ferencváros a 178 szociális alkalmazottjára 25 tesztet kapott a kormányhivataltól, a szomszédos Józsefváros a 270 dolgozóra 22 darabot.

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is olyan visszajelzéseket kapott tagjaitól, hogy az alapellátásban dolgozók nagy része kimaradt a vizsgálatból. Még a bentlakásos otthonokban is a helyi vezetőn múlt, hogy a gondnok és a karbantartó szerepelt-e a tesztelés megszervezésével megbízott kormányhivatalnak leadott listán, vagy nem, berendelte-e a főnök a szabadságon lévőket, vagy sem, ahogy az is változó, hogyan szervezték meg a mintavételt. 

Migács Tibor SZMDSZ elnökhöz sok jelzés érkezik, hogy a kevés tünetet mutató, de pozitív munkatársakat munkavégzésre kötelezik, mert nincs elég ember a gondozottak ellátására. A Szocialis dühöngő Facebook csoportban ezt többen igazolják, ahogy azt is sorra írják meg a bentlakásos otthonok dolgozói, hogy a munkatársak fele, harmada otthon van, alig lehet beosztásokat csinálni. A szakszervezet egy Pest megyei, fogyatékosokat ellátó 120 fős otthonból kapott jelzést, hogy 114 lakó betegedett meg, és a 36 gondozónőből is csak 12 tesztje lett negatív, őket a hatóság arra akarta kényszeríteni, hogy költözzenek be az intézménybe és úgy lássák el a munkájukat, de ebbe nem egyeztek bele.