Sokak fizetését, nyugdíját viszi el a brutális áremelkedés

HírKlikk 2021. szeptember 28. 05:30 2021. szept. 28. 05:30

Az inflációról is szó volt az interpellációk között az Országgyűlés hétfői ülésén.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő interpellációjában úgy fogalmazott: a kormány a veszélyhelyzet alatt is többet költött a járvánnyal összefüggésbe nem hozható célokra – egyebek között stadionépítésre és -fenntartásra, a kormányzati presztízsberuházásokra, az egyházak támogatására – mint a járvány elleni valóságos lépésekre.

A szocialista politikus szerint sokak fizetését, nyugdíját, szociális juttatásait elviszik a „brutális mértékű" áremelkedések. Ráadásul a munkanélküliek alig egynegyede kap álláskeresési támogatást, azt is maximum három hónapig – tette hozzá.

Ezért azt kérdezte: mit tesz a kormány annak érdekben, hogy az infláció ne eméssze fel a béreket, a nyugdíjakat, a szociális támogatásokat és ne romoljon az életszínvonal az országban?

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában a Moody's hitelminősítő Magyarország felminősítéséről szóló döntését ismertetve azt mondta, hogy Magyarországon jó irányba haladnak a dolgok és jók a kilátások. Hozzátette: egy független szervezet romló életszínvonal esetén nem sorolna befektetésre ajánlott kategóriába egy országot.

Kiemelte: az infláció nem rontja az életszínvonalat, mert amióta a Fidesz kormányoz, a nyugdíjak és jövedelmek is növekednek. A baloldali kormányzás alatt azonban nyugdíjak és a jövedelmek értéke is csökkent – hívta fel a figyelmet.

Forrás: MTI/Hírklikk