Sokakban felmerül már a kérdés, vajon nem ment-e túlságosan messzire Orbán

HírKlikk 2022. július 28. 15:31 2022. júl. 28. 15:31

​​​​​​​„Orbán új mélypontja – Végül Orbán túl messze ment?” – ezzel a címmel írt a tusványosi beszédről az amerikai portál európai kiadása igen széles körben olvasott reggeli összefoglalójában. Megállapította: ez a kérdés merül fel sok helyen, miközben az éles bírálatok tömege lát napvilágos a magyar vezető legutóbbi tirádájával kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy még Orbán legszorosabb szövetségeseinek is kezd elegük lenni – írta a szerző, Hegedüs Zsuzsa lemondását és a beszéddel kapcsolatos többi magyarországi és külföldi bírálatot ismertetve.

Nem ez az első eset, hogy Orbánt és a Fideszt az antiszemitizmussal hozzák összefüggésbe: ez történt akkor is, amikor a párt megszállott vendettát folytatott Soros György ellen.

A Romániában elhangzott beszédére dühödten reagált Románia is: a külügyminiszter „elfogadhatatlannak” minősítette az elhangzottakat. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a portálnak kijelentette: „Orbán a civilizációt törte meg azzal, hogy a fehér felsőbbrendűség ideológiájával azonosította magát”.

A Politico részletesen ismerteti, hogy Orbán Viktor mely kitételeivel váltotta ki a felháborodást. Az EU Bizottságának szóvivője a beszéddel kapcsolatos kérdésre – a szerző szerint nem túl meglepő módon –, mindössze annyit mondott, hogy soha nem kommentálják az európai vezetők szavait, és utalt az uniós szerződésekben rögzített értékekre, amelyek között szerepel az is, hogy senkit nem lehet diszkriminálni származása miatt. „Nem meglepő, hogy a bizottság megkerülte a témát, hiszen az EU évek óta szemet huny Orbán dolgai felett” – szögezte le a szerző. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország ellenezte egyedül az EU-ban kedden létrejött gázmegállapodást, és ez is azt mutatja, hogy mennyire felbátorodott Orbán az április választási győzelme óta.

Ez Budapest részéről csupán a legutóbbi próbálkozás, hogy akadályozza az EU döntéshozatalát. Előzőleg már hosszasan feltartotta a Moszkva elleni VI. szankciós csomagot, és az utolsó pillanatban homokot szórt a szerkezetbe a minimális társasági adó ügyében. Az EU vonakodik Orbán ellen fordulni, és ez annál is zavaróbb, mert valójában komoly lehetősége van Budapestre nyomást gyakorolni. A bizottság befagyasztotta a pandémia utáni újjáépítési alapból származó milliárdokat, márpedig azokra a gyengülő forint és a rezsiköltségek miatti tüntetések mellett Budapestnek minden eddiginél nagyobb szüksége van – írta a Politico. Végül megállapította: romániai gyújtogatása után Orbán a maga európai populizmus változatát elviszi Texasba, a republikánusok CPAC rendezvényére.      

 

Forrás: Hírklikk