Soltész Miklós: fontos felhívni az emberek figyelmét a béke törékenységére

2018. szeptember 22. 05:20

Fontos felhívni az emberek figyelmét a béke törékenységére - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a béke világnapján pénteken Budapesten.

Soltész Miklós a csillaghegyi plébániatemplom alapításának 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt erről. Az ünnepi mise elején - csatlakozva a nemzetközi felhíváshoz - a béke nemzetközi világnapja alkalmából megkondultak a templom harangjai, felhívva a figyelmet az első világháború lezárásának 100., valamint a 30 éves háború 1618-as kezdetének és 1648-as lezárásának évfordulójára. 

Az államtitkár azt mondta: a németországi kezdeményezéshez csatlakoztak a magyar egyházak is, így az országszerte megszólaló harangok figyelmeztetnek arra, hogy a békéért mindenkinek tennie kell.

Kitért arra: az első világháború szörnyű pusztítást végzett szerte a Kárpát-medencében, az elvesztett emberek hiányát máig érzi Magyarország. Hozzátette: a háború pusztításai ma is láthatók a Közel-Keleten, ahol elsősorban a keresztényeket üldözik. 

Ezért is fontos, hogy az egyházak tegyenek a békéért - tette hozzá.

A szentmisén részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület fideszes országgyűlési képviselője.

Az ENSZ Közgyűlése 1981-ben döntött arról, hogy szeptember harmadik keddjén tartják a béke világnapját. A huszadik évfordulón, 2001-ben a világszervezet közgyűlése állandó dátumnak tűzte ki szeptember 21-ét.

Erre a napra az ENSZ az egész világra erőszakmentességet és általános tűzszünetet hirdet, és felszólítja az embereket és a nemzeteket, hogy a béke iránti tiszteletük jeléül erre a napra szüntessék meg az egymás közötti ellenségeskedést.

A világnap jellegzetes momentuma az ENSZ New York-i székháza előtti parkban található békeharang megkongatása.