Solymosi Frigyes is otthagyta a fideszes professzorokat

Márkus 2016. szeptember 1. 17:31 2016. szept. 1. 17:31

Az Ángyán József által hivatkozott okok miatt Solymosi Frigyes Széchenyi-díjas akadémikus, a szervezet egyik alapítója is kilépett a Professzorok Batthyány Köréből.

A kilépésről szóló közleményt a Népszabadsághoz is eljuttatta:

"Mint a Professzorok Batthyány Körének (PBK) egyik alapító tagja, bejelentem kilépésemet a Körből. Sajnálatos módon a PBK fokozatosan eltávolodott azoktól a célkitűzésektől, amelyeket megalakulásakor (1995. június 3.) magunk elé tűztünk. Mindezekre különböző publikációkban - minden különösebb hatás nélkül - már számtalan alkalommal rámutattam, kiváltva ezzel a (szélső)jobboldal támadását. Mindezek betetőzése az a szervilis állásfoglalás - akárhogyan is magyarázzák - melyet a közelmúltban az Elnökség a PBK tagság nevében a bevándorlással kapcsolatban a sajtóban közzétett."

Ahogy korábban a Sztárklikk is megírta, a Professzorok Batthyány Körének menekültkérdésben a kormányt támogató nyilatkozata után Ángyán József bejelentette kilépési szándékát a körből.

Lépésének indokolásaként többek között ezt írta: "Egy erdélyi családi pihenésről hazatérve most olvastam az októberi népszavazással kapcsolatos belső vitát és az ennek "eredményeként"megszületett - számomra megdöbbentően szervilis, a megítélésem szerint önző és a keresztény értékrendtől messze távol álló (t.i. aki egy szűk, bennfentes kört gazdagítva fizet, legyen bár haramia, jöhet, de a többi, menekülő nyomorultból nem kérünk) kormányzati álláspontra valamint az ezt közvetítő ostoba és hazug propagandára is rálicitáló, csúsztatásokat és féligazságokat tartalmazó sajtónyilatkozatot."

Ángyán József a levelének folytatásában leírta, hogy ez a közlemény megerősítette azt a régóta érlelődő elhatározását, hogy a világról és benne a felelős értelmiség feladatairól alkotott, egymástól egyre távolodó, mára már paradigmatikusan eltérő véleményük okán kilép a Professzorok Batthyány Köréből.