Soron kívüli irtás lesz a Balatonnál a szúnyoginvázió miatt

HírKlikk 2019. június 15. 17:10 2019. jún. 15. 17:10

Újabb kémiai szúnyogirtást rendel el a Balatonnál keddtől az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) - közölte a szervezet elnöke szombaton.

Balassa Balázs hozzátette, talán még sosem volt ennyi szúnyoggyérítési akció a tónál június közepéig, mint az idén, de a szúnyoginvázió elkerülése érdekében a szervezet újabb kémiai beavatkozás elrendeléséről döntött.

Ezt június 18-ától 6400 hektáron fogják elvégezni, kedvezőtlen időjárás esetén pár napot csúszva - tette hozzá.

Balassa Balázs elmondta, a csapadékos május kedvezett a vérszívók szaporodásának, ezért van szükség újabb beavatkozásra. 

Hangsúlyozta, az országos szintű szúnyogirtási programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) jól végzi a feladatát, már április végén megkezdte a biológiai irtást a Balaton térségében, és azóta elvégzett egy kémiai beavatkozást is.

Az üdülőrégió szúnyogirtását koordináló Balatoni Szövetség a zavartalan turisztikai szezon érdekében már májusban is hozott egy határozatot arról - a csípésszámokat folyamatosan monitorozó szakértői csoport javaslatára -, hogy pluszbeavatkozást finanszíroz. Május 23-24-én légi biológiai szúnyoggyérítést végeztek, akkor csak 2000 hektárnyi területen, most pedig egy soron kívüli légi kémiai szúnyogirtás lesz az önkormányzatok költségén. 

A szövetség elnöke korábban azt közölte az MTI-vel, hogy idén az elmúlt évekhez képest 80 százalékkal több pénzt kell összeadnia az érintett 47 balatoni önkormányzatnak szúnyoggyérítésre, hogy meglegyen az az 55-60 millió forintnyi forrás, amely elegendő évi négy beavatkozásra. A múlt év tavaszán a balatoni önkormányzatok pénzéből egy biológiai és egy kémiai gyérítést tudtak elvégeztetni, ami kevésnek bizonyult. Tavaly a csapadékosabb időjárás miatt a tervezettnél jóval nagyobb mértékben kellett védekezni, és idén is hasonló helyzetre lehet számítani.

A csípőszúnyogok gyérítésében három éve megváltozott gyakorlat szerint közvetlen költségvetési támogatás helyett az OKF végezteti el a beavatkozást a balatoni szezonban, míg a turisztikai elő- és utószezonban továbbra is a helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ látja el a feladatot. Az önkormányzatok, illetve térségek dönthetnek a nyári szezonban is pluszbeavatkozásokról a saját költségükre.

Forrás: MTI/Hírklikk