Soros alapítványa 10 millió dollárral segíti az afgán menekülteket

HírKlikk 2021. szeptember 11. 05:00 2021. szept. 11. 05:00

A Nyílt Társadalom Alapítvány (OSI) 10 millió dolláros sürgősségi humanitárius alapot hozott létre a menekülő, veszélyben lévő afgánok és az őket befogadó országok támogatására.

„Segítjük az afgán menekülteket az Egyesült Államokban és más országokban, és továbbra is támogatni fogjuk, hogy más kormányok minél több afgánt fogadjanak be" – írta az Euronewson közölt véleménycikkében Alexander Soros, az OSI elnökhelyettese, Soros György fia.

Ez a legkevesebb, amivel a kimenekítetteknek tartozunk, írja cikkében Soros, beszámolva arról, milyen szívszorító élmény volt a civil szervezeteiket, munkatársaikat Kabulból kimenteni. A kiút megszervezése „inspiráló együttműködést jelentett a kormányzati szervek, a civil társadalom és számtalan bátor afgán között, a lehető legnehezebb körülmények mellett" – írja Soros. Az alapítvány összesen 158 munkatársat és 112 partnert tudott légi úton evakuálni.

Akcióba lendültek

„Amint kiderült, milyen ütemben omlik össze az afgán kormány, a Nyílt Társadalom Alapítványok munkatársai akcióba lendültek, és mindent megtettek, hogy kimentsék munkatársainkat és partnereinket, ahogyan azt sokan mások is tették, akiknek barátai, családtagjai és munkatársai kétségbeesetten próbáltak elmenekülni Afganisztánból."

Alexander Soros írásában hangsúlyozza, mennyire példaértékűnek tartja, hogy Albánia és Észak-Macedónia kormánya az elsők között nyújtott segítő kezet a menekülőknek. „A NATO legújabb tagja, Észak-Macedónia máris több Afganisztánból menekülő embert fogadott be, mint számos, jóval nagyobb európai szomszédja" – állapítja meg.

Befogadásra buzdítanak

Soros szerint a nyugat-balkáni országok befogadó hozzáállásának „inspirációként kellene szolgálnia" más nemzetek számára, hogy befogadjanak afgán menekülteket. A szerző megállapítja, hogy ezzel szemben, Európában az erőszak és az elnyomás elől menekülők befogadása „mérgező politikai kérdéssé vált."

Az Európai Unó valóban szeretné elkerülni a 2015-ös menekültválság megismétlődését, ezért Afganisztán szomszédainak támogatásával kerülné el azt, hogy a menekültek tömegesen felbukkanjanak az unió határainál. Áttelepítésre csak a legkiszolgáltatottabbak, a nők és a gyermekek számíthatnak – mondta Ylva Johansson belügyi biztos augusztus végén.

Josep Borrell ,az Európai Bizottság alelnöke egy 2001-es irányelvet alkalmazna, amelyet soha nem használtak, az unió előtt álló tömeges migráció problémája ugyanis egyes tagállamokat különösen érinthet. Az ideiglenes védelemről szóló irányelvet a jugoszláviai és koszovói háborúk elől menekültek megsegítésére dolgozták ki a kilencvenes években.

Forrás: Euronews