Soros üzent CEU-ügyben, Orbán húzhatja az orrát

HírKlikk 2019. augusztus 16. 13:33 2019. aug. 16. 13:33

„Szeretném megerősíteni a júniusi bejelentésemet, miszerint a CEU-nak biztos a jövője: a Nyílt Társadalom Alapítvány meg kívánja növelni az egyetem pénzügyi alapját” – üzente Soros György a részben Bécsbe kényszerült egyetemnek. Szerinte a CEU az akadémiai szabadság világszerte ismert szimbólumává vált.

Az amerikai diplomák budapesti kiadásának ellehetetlenítésével Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra kényszerítette a CEU-t, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzéseit Bécsbe vigye – olvasható abban az üzenetben, amelyet Soros György küldött a CEU közösségének.  Az írás így folytatódik: ennek ellenére a CEU eltökélt abban, hogy a továbbiakban is folytasson mind tudományos, mind a tágabb közönség számára nyitott programokat budapesti kampuszán, s ebben számíthat a Nyílt Társadalom Alapítvány segítségére, valamint az én személyes támogatásomra – üzente. Egyben megerősítette júniusi bejelentését, miszerint a Nyílt Társadalom Alapítvány meg kívánja növelni az egyetem pénzügyi alapját.

Soros megköszönte a CEU közösségének a Michael Ignatieff elnök-rektor vezetése alatt – a nehéz körülmények ellenére – tanúsított kitartását és az intézmény iránti lojalitását. Majd üzentét a következőképpen zárta: „Ugyancsak hálás vagyok azért a támogatásért, amelyben az egyetem részesült a magyar és a nemzetközi akadémiai világ részéről. Ez a támogatás hozzájárult ahhoz, hogy a CEU az akadémiai szabadság világszerte ismert szimbólumává váljon”.

Forrás: Hírklikk