Sorra tűnnek el az őrző-védő cégek

HírKlikk 2020. január 15. 17:48 2020. jan. 15. 17:48

Folyamatosan csökken a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozások száma Magyarországon: míg 2016-ban 5334 volt, ami a tavalyi évre 4300 – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A szektor árbevétele ugyanakkor a vizsgált időszakban 306 milliárd forintról 2018-ra 387 milliárdra bővült. A szektor fehéredni látszik.

Ugyancsak dinamikusan nőtt a biztonsági cégek alkalmazotti létszáma: 2016-ban több mint 47 ezer bejelentett foglalkoztatottjuk volt, 2019-ben már közel 60 ezer. A jelenség hátterében a szektor kifehéredése húzódhat meg – véli az Opten.

A cég közleménye emlékeztet arra, hogy 2015 óta kormányrendelet határozza meg a kifizethető legkisebb összeget minden vagyonvédelmi szolgáltatásért. Az összeg minden évben felülvizsgálatra kerül. Jelenleg ez nettó 2336 forint rezsióradíjat jelent (amire rárakódik még az áfa) A rendelet célja a piaci árnál alacsonyabb megbízási díjjal megkötött szerződések visszaszorítása, mivel ennek nyomán, az alvállalkozói kör legális úton már nem tudja kigazdálkodni a szolgáltatás megfelelő biztosításának rezsiköltségeit.

Szintén pozitív változás, hogy mind a felszámolási eljárás alá került cégek, mind a végrehajtás alá került vállalkozások száma folyamatosan csökken. Igaz, a kényszertörlések száma még mindig magas a működő vállalkozásokéhoz viszonyítva, ami azt jelezi, hogy sok vállalkozó még az adminisztratív kötelezettségeit sem tudja teljesíteni.

A cégfluktuációs index (CFI) alakulása ugyanakkor arról tanúskodik, hogy a működő cégekhez képest, viszonylag magas az új és a megszűnő, illetve a piacról kivonuló vállalkozások aránya. Bár a CFI mutató értéke évről-évre minimális mértékben csökken, a cégek nagyobb arányú cserélődése a szektorban azt mutatja, hogy továbbra is jelentős üzleti kockázattal jár biztonsági céget alapítani Magyarországon.