Sötét magyar ügyletekről ír a Die Presse

HírKlikk 2021. március 23. 22:05 2021. márc. 23. 22:05

Sötét ügyletek köttetnek Magyarországon és a Nyugat-Balkán több államában is a járványt kihasználva – írta a vezető osztrák konzervatív lap. A Die Presse szerint grasszál a korrupció, aki közel van a tűzhöz, vagyis jó kapcsolatokat ápol a kormánnyal, az az oltóanyag vagy a védőeszközök közvetítőjeként élete üzletét kötheti meg. 

A lap előfizetőinek szánt cikkében példaként hozza fel azt a volt jéghoki játékost, akinek a világon semmi köze nem volt idáig az egészségügyhöz, ám közreműködött abban, hogy a magyarok megvegyék a világ egyik legdrágább vakcináját. A lap idézi a Direkt36 portált, amely kiderítette, hogy Gergely Csaba cége mindössze tavaly novemberben alakult, az idáig  az italüzletben jeleskedő tulajdonos azonban nem volt hajlandó elárulni, miként keveredett a gyógyászat területére. Hogy kik állnak befektetőként a feltételezett stróman mögött, azt nem tudni. 

Az azonban biztos, hogy a hatalom 150 millió eurót fizetett ki a szóban forgó Danubia Pharmán keresztül, azaz az egységár nettó 30 dollár. Egy olyan szerért, amely még nincs engedélyezve az EU-ban, viszont sokkal többe kerül, mint a Brüsszel által rendelt készítmények. 

A hasonló német botrány nyomán már hullanak a fejek, Európa keleti felén viszont általában következmények nélkül maradnak az olyan ügyletek, amikor politikusok kerülnek gyanúba. Virágoznak a jutalékos megbízások, eljött az ágazattól távol álló közvetítők és postaládacégek ideje. Ám ez csak felnyomja az árat. 

Szintén a Direkt36 derített arra fényt, hogy Magyarország tavaly márciustól júniusig tízszer akkora árat fizetett a kínai lélegeztetőgépekért, mint Olaszország, a németek pedig annyira ügyesek voltak, hogy nekik az eladók 50-szer kisebb összeget írtak bele a számlába. De a magyaroknál akkor is egy éppen csak, hogy létrejött vállalkozást vontak be a tranzakcióba. Az alakulásnál ugyanaz az ügyvéd segédkezett, mint a legutóbb, a Sinopharm importja előtt.