Sötéten látják 2022-t a magyarok

HírKlikk 2022. december 21. 08:20 2022. dec. 21. 08:20

Az Ipsos által megkérdezettek 87 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy az idei év rossz volt az országa számára, míg az átlagos érték 73 százalék volt – a magyar eredmény nyolc százalékpontos növekedés az előző évihez képest, míg világszerte négy százalékpontos csökkenést mértek. Vagyis a magyar lakosság szerint rosszabbodott a helyzet.

Hazánk ezzel az eredménnyel a lista legtetején áll, míg a másik végén Szaúd-Arábiát találjuk, ahol csak a lakosság 44 százaléka értett egyet ezzel az állítással – derül ki az Ipsos 36 országot lefedő közvélemény-kutatásából, amelyben az idei évvel kapcsolatos tapasztalatokat és a következő évre vonatkozó várakozásokat mérték fel.

A 24.hu a kutatás alapján azt írja, egy kicsivel jobb volt a helyzet, amikor arra kérdeztek rá, hogy a saját maguk és a családjuk szempontjából milyennek látják 2022-t, akkor a magyaroknak már „csak” a 66 százaléka panaszkodott, de ez még így is gyengébb eredmény az országok túlnyomó többségéhez képest. A saját és szűkebb környezetük felől nézve, a törökök érezték a legrosszabbnak a helyzetet, az izraeliek pedig a legjobbnak.

2023

A kutatásban résztvevők meglehetősen borúsan látják a jövő évi kilátásokat is: az összes megkérdezett 79 százaléka számít arra, hogy az árak gyorsabban emelkednek majd a fizetéseknél, és hogy jövőre magasabb lesz az infláció az országában, mint az idén. 68 százalék a mostaninál magasabb munkanélküliséget vár, de a válaszadók fele a tőzsdék összeomlására is számít. Kicsivel alacsonyabb, de így is számottevő azok aránya, akik szerint az országaiknak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére is szükségük lesz.

Fizetés

A magyarok 86 százaléka mondta azt, hogy a fizetések nem fogják utolérni az áremelkedéseket, de ez az eredmény inkább átlagosnak, mintsem kiemelkedőnek mondható. A felmérésben résztvevő országok közel kétharmadában 80 százalék fölötti a felvetéssel egyetértők aránya, a legoptimistábbak a japánok, de még ott is kicsivel többen vannak azok, akik azt mondják, hogy a drágulást a pénztárcájukon is érzik majd.

Biztonság

Az ezzel kapcsolatos várakozások sokat romlottak idén, valószínűleg az ukrajnai helyzet miatt. Az összes megkérdezett 48 százaléka el tudja képzelni, hogy 2023-ban valamilyen katonai konfliktusban nukleáris fegyvereket fognak bevetni – ez 34 százalékponttal magasabb eredmény, mint a tavalyi, és ebben a kérdésben 31-ből 25 országban tíz százalékpontos emelkedést regisztráltak.

Egyébként az ukrajnai háborúval kapcsolatban mindössze 40 százalék látja úgy, hogy 2023-ban befejeződik a konfliktus. A legoptimistábbak az indiaiak, a legpesszimistábbak a japánok, de a magyaroknak is csak 36 százaléka számít arra, hogy jövőre vége lesz a háborúnak.

Klímaváltozás

Arra nem nagyon számítanak az emberek, hogy egy forradalmi technológiai fejlesztéssel sikerül megállítani a klímaváltozást (32 százalék), de arra sem, hogy az országuk fővárosában a biciklik száma jövőre meg fogja haladni az autókét (34 százalék), de 65 százalék szerint a következő évben jóval szélsőségesebb időjárási események jönnek, 57 százalék pedig arra számít, hogy 2023 lesz a valaha mért legforróbb esztendő.

Leginkább Indonéziában számítanak arra, hogy 2023-ban extrém időjárási események nehezítik majd az életüket, a megkérdezettek 83 százaléka valószínűsítette ezt. A legkevésbé Szaúd-Arábiában (46 százalék) és Romániában (54 százalék) várják ezt, a magyarok a 65 százaléknyi egyetértő válasszal a középmezőnyben helyezkednek el – ez az előző évhez képest három százalékos növekedés.

Covid

60 százalék nem számít arra, hogy az országában további, a koronavírussal kapcsolatos intézkedések jönnének. Ugyanakkor 56 százalék szerint egyre többen fognak továbbra is inkább a virtuális világban élni.

Tolerancia

Arra a kérdésre, hogy az emberek egyre toleránsabbak lesznek egymással, a globális átlag 34 százalék volt, de magyarok válaszadóknak mindössze a 14 százalék véli úgy, hogy elfogadóbbak leszünk majd embertársainkkal – ennél rosszabb eredmény csak Japánban született (12 százalék). Magyarországon ráadásul a határozott nemmel válaszolók aránya is igen magas volt, 77 százalék.

Optimizmus

Leginkább a brazilok optimisták (85 százalék), de nem sokkal maradnak le a mexikóiak és a kínaiak sem. Magyarország itt is a középmezőnyben található (69 százalék), míg a franciák, a belgák és a japánok meglehetősen sötéten látják a következő egy évüket.

Forrás: 24.hu