Spiegel: a helyzet romlik Magyarországon

HírKlikk 2019. december 13. 08:12 2019. dec. 13. 08:12

A Magyarország ellen a 7. cikkely szerint indult eljárás keddi, második meghallgatása botránnyal ért véget. A finn soros elnökség antiszemitizmus miatt bírált egy magyar szóvivőt, és a tanácskozás tárgyában is megkeményedtek a frontok. Varga Judit igazságügyi miniszter boszorkányüldözésről beszélt – írta a Der Spiegel.

A német politikai hetilap cikkében először Kovács Zoltán kormányszóvivő magatartására tért ki, aki – mint írta – „kétszeresen is megsértette a szabályokat”: egy zárt ülésről tweetekben közvetített, s azzal, amit ezekben írt. Több küldöttség bepanaszolta Kovácsot, a finn soros elnökség pedig – a jogi szolgálattal történt konzultáció után – megrótta Magyarországot. Írásos állásfoglalást követelt, s határozottan elítélt minden antiszemitizmust, hangsúlyozva, hogy ezt elvárja kollégáitól is.

A cikk szerint, az uniós politikusok a helyzet romlását észlelik Magyarországon. Ennek alátámasztására idézi Didier Reynders jogi biztost, aki pont erről beszélt a meghallgatás után, valamint Michael Roth német külügyi államminisztert, aki még a meghallgatás előtt azt mondta: a magyar parlament elé terjesztett újabb jogszabályok „inkább visszalépésre utalnak”.

A cikk ismertette a parlamenti renddel kapcsolatban elfogadott, úgynevezett „szájkosár-törvényben” foglaltakat, és megállapította: ebben, és az ugyancsak most elfogadott többi jogszabályban a bírálók Orbán Viktor válaszát látják a legutóbbi választási vereségekre.

Forrás: Hírklikk