Strache és Habony: Orbán barátai visszatérnek Ibizáról

Föld S. Péter 2020. január 15. 14:50 2020. jan. 15. 14:50

Magyarországon nem keltett nagy feltűnést, de ettől még tény, hogy az őszre tervezett bécsi helyhatósági választásokon visszatér a politikába Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt botrányba keveredett, és ezért lemondásra kényszerült elnöke. A politikus Facebook-oldalán arról írt, hogy nemzeti érzelmű és szociális politikát hirdet majd. Strache a Szövetség Ausztriáért (Die Allianz für Österreich - DAÖ) elnevezésű, 2019 decemberében a Szabadságpártból kivált képviselők által alapított tömörülés színeiben tér vissza a politikába. Reményei szerint az őszi bécsi választáson több mint 15 százalékot fognak elérni.

Tavaly májusban kerültek elő Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárról azok a felvételek, amelyekben közbeszerzéseket ajánl állítólagos orosz befektetőknek, ha megveszik a legnagyobb osztrák bulvárlapot a pártjának. Mindemellett arra is voltak ötletei, hogy a törvényeket megkerülve – egy alapítványon keresztül –, hogyan támogathatnák az Osztrák Szabadságpártot. A videón egy igen kellemes külsejű fiatal hölgy is szerepelt, aki gazdag orosz oligarchának mondta magát, és akinek a társasága szemmel láthatóan igen jó benyomást tett az akkori osztrák alkancellárra. (Utóbb ezt Strache úgy kommentálta: „úgy viselkedtem, mint egy hencegő tini”.)

A videó felbukkanásának másnapján, Strache Sebastian Kurz kancellárral tárgyalt, majd bejelentették: lemond az alkancellárságról és az Osztrák Szabadságpárt vezetéséről. Bocsánatot kért a felvételen látható viselkedésért. Mint mondta, részeg volt, és józanul megnézve, már kifejezetten kínosnak tartja az akkori történéseket. 

Hogy mi a közös a volt osztrák alkancellár és pártvezér, valamint Habony Árpád személyében? Első körben az, hogy mindkét érintettnek ibizai kalandjai miatt kellett magyarázkodni. Habony Árpád, aki a miniszterelnök szerint, semmiféle kifizetési listán nem szerepel, Orbán Viktor bizalmasa, szintén Ibizán került reflektorfénybe. Igaz, ő nem egy fiatal nő társaságában tette nevetségessé magát, hanem egy ottani szórakozóhely reklám-videójában tűnt fel, amint úgy mozgatta az orrát, mint aki éppen felszív egy csík kólát. 

Még az is közös bennük, hogy eltűnésük után, most mindketten visszatértek. Strache esetében a come back hivatalos, Habony viszont – miután nem hivatalosan tűnt el – visszatérése nem lehet transzparens. Vele kapcsolatban amúgy semmi sem hivatalos, ő hivatalosan ugyanis nem létezik, viszont mindig ott van, ahol helyzet van, amikor meg mégsem, akkor nagyon hiányzik. 

Habony tavaly eltűnt a Belső Párt környékéről, s talán ennek is köszönhető, hogy a Fidesz kommunikációja ezt követően kapkodóvá vált és döcögni kezdett. Orbán Viktor is elégedetlen volt a Fidesz kommunikációs teljesítményével és jelezte, hogy a tavaly októberi önkormányzati választási fiaskót nem lehet egyedül Borkai Zsolt volt győri polgármester nyakába varrni.

Habony, akinek a viszonya távolról sem felhőtlen a tájékoztatásért felelős Rogán Antal miniszterrel, most valamilyen szinten kénytelen lesz együtt dolgozni ellenlábasával. Ez a közös munka várhatóan nem lesz egyszerű és zökkenőmentes. Igaz, nem is megoldhatatlan. Egy régi dakota mondás szerint, a cél szentesíti az eszközt, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy van az a pénz, amennyiért az embernek korpás a haja.