Strasbourgban elmeszelték Kövért: megsértette a sajtószabadságot

HírKlikk 2020. május 26. 13:26 2020. máj. 26. 13:26

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddden Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből, írja az Index.

Az Index, a hvg.hu, a nol.hu és a 24.hu újságírói – akik az ügy panaszosai – egy hétfői ülésnapon arról kérdezték a Parlamentben a kormánypárti képviselőket, hogy mi a véleményük a friss botrányról: a jegybank alapítványai közpénz-milliárdokat osztogattak a haveri körnek.

Az indoklás szerint, a jegybanki alapítványok közpénz-költésének politikai megítélése olyan ügy, amire a közvélemény okkal lehet kíváncsi. Ugyanakkor egyetértettek azzal, hogy a házelnöki rendelkezés a parlamenti munka háborítatlanságát szolgálja, és mivel azt az újságírók tudatosan megszegték, számolhattak azzal, hogy ezért szankció jár.

A bíróság azért adott a panaszosoknak igazat, mert határozatlan időre szóló kitiltásuk nem állt arányban a tettükkel, és nélkülözte az eljárási garanciákat. A döntés meghozatalába a házelnök nem vonta be őket – nem kellett mérlegelnie, hogy az újságírók fontos ügy érdekében sértették-e meg a rendelkezését, sem azt, hogy a kirótt szankciónak mik lehetnek a következményei. Hiányoztak a jogorvoslati fórumok, ahol az újságírók is kifejthették volna az érveiket.

A bíróság tehát megállapította, hogy az újságírók kitiltása sértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét.

Forrás: Index