Stummer: beismerő vallomás a kormánypárti nemzetbiztonsági bizottsági tagok távolmaradása

Millei Ilona 2021. július 26. 14:46 2021. júl. 26. 14:46

„Beismerő vallomás, nem is kell hozzá egy mondat, elég egy szókapcsolat. Ez egy beismerő vallomás a Fidesz részéről. Elhallgatják, elsumákolják a Pegasus-ügyet. Minden eszközt megragadnak arra, hogy elkerüljék a politikai felelősségre vonást. Ennek az egyik állomását láthattuk ma is. Lesznek még ilyen állomások az elkövetkezendő hónapokban.” Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság Jobbikos elnöke kommentálta így a Hírklikknek, hogy a kormánypárti képviselők nem jelentek meg a Pegasus-botrány miatt ma reggel fél tízre összehívott nemzetbiztonsági bizottsági ülésen. Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja arról beszélt, a kormánypártok nem a bizottsági ülést csonkították meg, hanem a jogállamiságot és a teljes nemzetet azzal, hogy nem jöttek el. Ungár Péter (LMP) szerint a mai ülés kormánypárti bojkottálása egyértelmű beismerése annak, hogy valami nincs rendben.

Tulajdonképpen négy emberen, a kormánypárti Halász Jánoson, Lezsák Sándoron, Hubay Györgyön és Móring Józsefen múlt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter megadhassa a választ a bizottság ellenzéki képviselőinek, Stummer Jánosnak a bizottság jobbikos elnökének, Molnár Zsolt MSZP-s és Ungár Péter LMP-s tagjának a kérdéseire.

A három ellenzéki képviselő a Pegasus-ügyként ismert lehallgatási botrány kirobbanása után jelezte már, hogy rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik. A Fidesz-frakció azonban a bizottság összehívását nem tartotta indokoltnak. Azért, hogy ennek a véleményüknek érvényt is szerezzenek, a kormánypárti bizottsági tagok nem is mentek el a ma fél tízkor kezdődött zárt ülésre. Így hiába jelent ott meg Pintér Sándor belügyminiszter, az ülésen résztvevő ellenzéki bizottsági tagok érdemi választ nem kaphattak tőle.

És, hogy milyen állomásokról beszélt Stummer János? Mint mondta, a Fidesz az elmúlt héten arra törekedett, hogy bebizonyítsa, nincs semmilyen ügy, hisztériakeltés az egész, másrészt minden lehetőséget megragadtak, hogy a politikai felelősségre vonást elkerüljék. Szerinte ebbe a sorba illik a nemzetbiztonsági ülés elszabotálása. Ennek szól az is, hogy az ügyészségi vizsgálat elindításával ellehetetlenítették a parlamenti vizsgálóbizottság fölállítását. Úgy vélte, a Fidesz a következő hetekben is „altatni” fogja az ügyet. Ám a bizottság ellenzéki tagjai minden lehetséges eszközzel élni fognak az ügy kiderítéséhez.

Három kérdésre fogják a választ keresni: van-e ilyen kémeszköz, történt-e ilyen eszköz beszerzése Magyarországon az utóbbi években, ha történt, akkor azt kik, mikor, mire és milyen engedéllyel használták, Ezért az MSZP-s Molnár Zsolttal és az LMP-s Ungár Péterrel nemcsak ennek a ciklusnak, de az előzőnek is minden olyan iratanyagát áttekintik, ami a Pegasus-ügyhöz kapcsolódhat. Arra keresik a választ, hogy történt-e ilyen kémszoftver-beszerzés Magyarországon, és ha igen, akkor a következő rendes bizottsági ülésen egy ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeznének. Erre meghívót kap majd a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is, amelynek éves beszámolóját elő kell adnia. Stummer János bejelentette azt is, hogy az őszi ülésszak első munkanapján nyolc órára hívja össze a nemzetbiztonsági bizottsági ülést.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s tagja arról beszélt, a Fidesz-KDNP, a kormánypártok nem a bizottsági ülést csonkították meg, hanem a jogállamiságot és a teljes nemzetet azzal, hogy nem jöttek el. Ezzel nyitva hagyták azokat a kérdéseket, amelyekre nem csak a magyar választók, hanem a világsajtó is kíváncsi, hisz' az ügy túlburjánzik Magyarország határain. Azzal, hogy nem jöttek el, minden felelősséget magukra vállaltak, és megerősítették azt a közvélekedést, hogy ebben az ügyben takargatnivaló, ködösíteni való, és mellébeszélni való helyzetet teremtettek. Mint mondta, a Fidesz semmit sem tanult az elmúlt ciklusok alatt, ugyanazon az úton megy végig, amikor azt gondolja, hogy az igazságot el lehet tusolni ügyrendi, jogtechnikai módszerekkel. Molnár Zsolt számít minden magyar aktivitására, mert a végleges megoldás arra, hogy ilyen ügyek ne legyenek a jövőben, 2022 tavaszán lehet.

Ungár Péter, a bizottság LMP-s tagja elmondta, nem érti, ha a kormánypárti politikusok szerint a kémprogramról elterjedt hírek valóban álhírek, akkor miért nem jöttek el a mai ülésre. Ha ma eljöttek volna, akkor tisztázhatták volna a saját szavazóik számára is ezt az ügyet. Ám annak bojkottálása egyértelmű beismerése, hogy valami nincs rendben. Ungár szerint az, hogy a magyar emberek nem bíznak a kormányban, nem bíznak abban, hogy jogkövető magatartást tanúsít, az nem az emberek hibája, hanem a kormányé.

Stummer János a Hírklikknek az esti, a Terror Háza elől induló ellenzéki tüntetésről elmondta, bár nem ő szervezi, a szervezésről nincsenek információ, de az vesz részt rajta, aki akar. Stummer Jánostól megkérdeztük azt is, lehet-e, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tudtával szerezték be az izraeli kémszoftert? Lukács László György jobbikos képviselő ugyanis azt nyilatkozta ma reggel az ATV-ben, hogy sokszor nem tételesen teszik le a bizottsági tagok elé a beszerzéseket. Így az is előfordulhat, hogy a bizottság tudtával szerezték be úgy, hogy közben a bizottság valójában nem is tudta pontosan, mire bólint rá.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke erre azt válaszolta, „Most is folyamatban van az a munka, hogy a mostani, de az előző ciklusnak is átnézzük az összes olyan közbeszerzési mentesítési kérelmét, amely mögött ez lehet. Szerencsére az ellenzéki politikusok közül Molnár Zsolt MSZP-s képviselőként sok-sok éve bent ül ebben a bizottságban, és az előző ciklusban ő volt az elnöke is. Én Mirkóczki Ádámtól vettem át a vezetést. Első blikkre egyikünk sem emlékszik ilyesmire, de felelősen csak akkor tudok nyilatkozni erről, ha az össze dokumentumot átnéztük, tisztáztuk. Találgatásokba nem folynék bele.”