Súlyos vereség Orbánnak a CEU-ügy – Soros tudja, mit kellene tenni

HírKlikk 2020. október 8. 13:29 2020. okt. 8. 13:29

A nemzetközi sajtó rendkívül széles körben beszámolt az Európai Bíróság CEU-val kapcsolatban hozott ítéletéről. A német konzervatív FAZ „Súlyos vereség Orbán számára” címmel közölt cikke hangsúlyozza: „Ez további súlyos vereség Orbán számára az Európai Bíróságnál, amely eddig mind a négy, az alapvető jogok gyakorlásával összefüggő eljárásban Budapest ellen ítélt”. A Reuters hírügynökség nem csak az ítéletet, de Soros György reakcióját is közölte, aki sürgette az EU-t, hogy Magyarországot tegye precedenssé a jog uralmának tiszteletben tartására.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung-ban megjelent írás szerzői részletesen ismertették az ítéletet, és megállapították, hogy az minden pontban elfogadta az EU Bizottságának álláspontját és a főügyész indítványát. Ha Magyarország nem tesz eleget haladéktalanul az ítéletnek, az EU Bizottsága egy külön eljárásban követelheti, hogy a bíróság szabjon ki bírságot.

„Ez további súlyos vereség Orbán számára az Európai Bíróságnál, amely eddig mind a négy, az alapvető jogok gyakorlásával összefüggő eljárásban Budapest ellen ítélt” – mutattak rá a szerzők.

Részletesen ismertették a Soros elleni kampányt és a CEU elűzésének történetét, majd idézték Daniel Casparyt, a német CDU EP-képviselőjét, aki szerint az ítélettel „olyan szomorú és méltatlan színjáték végére került pont, amely nem egyeztethető össze Európa értékközösségével”, és a döntés egyben megmutatja, mennyire fontos Európa számára egy erős jogállamisági mechanizmus. Daniel Frend zöld képviselőtől pedig azt idézték: örvendetes, hogy a bírák egyértelmű jelzést adtak, „de a magyarországi fejleményeket nem tudják feltartóztatni, mert Orbán Viktor kész tényeket teremtett”.  

Számos további orgánum, köztük a világ vezető hírügynökségei is beszámoltak az ügyről. Olvasható így cikk a Suddeutsche Zeitung-ban; a Euronews-on; a Bloomberg-en; de még a pakisztáni UrduPoint portálon is.

Ezt mondta Soros

A Reuters szintén ismertette az ítéletet, s közreadta Soros György ezzel kapcsolatos nyilatkozatát is. Soros rámutatott: az ítélet túl későn született ahhoz, hogy a CEU visszatérhessen Budapestre, ahol a kormány beavatkozásával továbbra is rossz helyzetben van az akadémiai szabadság. „A magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az uniós jogot, és ennek legutóbbi áldozata a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)”.

Soros sürgette az EU-t, hogy Magyarországot tegye precedenssé, amikor most arról folytat vitát, hogyan kényszerítse rá a tagállamokat a jog uralmának tiszteletben tartására, beleértve azt a  lehetőséget, hogy az EU pénzügyi forrásainak kifizetéseit a jogállamisághoz kötik”.

Michael Ignatieff, a CEU elnöke bécsi sajtótájékoztatóján kifejtette: az egyetem várhatóan két kampuszon folytatja majd munkáját, de a részletek még nem egészen világosak. Elmondta azt is, hogy a CEU mintegy 200 millió eurót költött az átköltözésre, de egyelőre nincs szó arról, hogy Budapesttől kompenzációt kérne.

Forrás: Hírklikk