Sumákolnak a magyarok a Fertőrákos-projekt ügyében

HírKlikk 2020. augusztus 7. 20:00 2020. aug. 7. 20:00

A magyar hatóságok a jelek szerint kiadták az építési engedélyt a Fertőrákosra, közvetlenül a Fertő tó partjára tervezett, hatalmas idegenforgalmi projektre, amely körül az utóbbi időben némi csend volt. Sokak szerin,t a projekt veszélyezteti a Fertő tó világörökség-státusát, és már korábban is a tájékoztatás hiányára panaszkodtak – írja a Meinbezirk. at. Az osztrákok nem kaptak hivatalos magyar értesítést az engedélyezésről.

Regina Petrik, a Zöldek párt tartományi szóvivője az aggódó fertőrákosiaktól tudta meg, hogy a gigaprojektre megvan az építési engedély – olvasható a Meinbezirk.at portálon megjelent írásban. Petrik aggodalmának adott hangot, és cselekvésre szólította fel a tartományi kormányt. 

Astrid Eisenkopf helyettes tartományi elöljáró hivatalában hallottak az engedély kiadásának híréről, de ők sem kaptak még hivatalos tájékoztatást. „Hivatalos megkeresésben kértünk tájékoztatást Magyarországtól, és most várnunk kell, mert nem tudjuk, mit engedélyeztek. Lehet, hogy a nagy projektről van szó, de lehet, hogy másról” – mondták. Mindenesetre csütörtök délutánig nem érkezett válasz a magyar oldalról, ezért újra megsürgették a tájékoztatást. 

A Zöldek attól tartanak, hogy „Orbán keresztül akarja veri ezt az oligarcha-projektet”. 

A gigaprojekt száz ágyról, teniszpályákról, jachtkikötőről, szabadidőparkról és 800 parkolóhelyről szól, és ha nem emelnek ellene időben kifogást, teljesen meg fogja változtatni az egész régiót, amely Natura 2000 terület, és az UNESCO világörökség listáján is szerepel.

Petrik sürgette, hogy a környezetvédelemmel is foglalkozó Eisenkopf Burgenland tartomány nevében közvetlen érintettként emeljen kifogást az engedélyezés ellen. Ennek határideje augusztus 14. „Azt kell kitűzni célul, hogy ezt a projektet a természeti környezet számára elviselhető léptékűre redukáljuk, ez szükséges ahhoz, hogy megmaradjon a világörökségi státus” – szögezte le Petrik. 

A Kurier című bécsi lap foglalkozik a témával. „Legázolva” címmel közölt cikket a fertőrákosi gigaprojekt körüli helyzetről, de az csak az előfizetők számára olvasható a neten. 

Forrás: Hírklikk