Sürűn cserélgetik a magyar nagyköveteket Szlovéniában

HírKlikk 2020. szeptember 2. 07:46 2020. szept. 2. 07:46

A furcsa külügyi káderpolitika miatt, fél év alatt már a harmadik magyar nagykövet van Szlovéniában.

Orbán Viktor – amikor részt vett egy konferencián a szlovéniai Bledben –, a május 25-én kinevezett Dávid Andor Ferenc magyar nagykövettel találkozott. A kedd esti Magyar Közlönyből származó adatok alapján, a hvg.hu írta meg, hogy a beosztottként már korábban is ott dolgozott diplomata előléptetését furcsa közjáték előzte meg.

A köztársasági elnök február 3-án felmentette a már öt éve Ljubljanában dolgozó Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövetet, aki azzal vált ismertté, hogy egy ottani újság Orbán Viktort bíráló – szerinte gyalázó – karikatúrája és cikke ellen, a szlovén kormány beavatkozását kérte. Akkor még nem a magyar kormányfő barátja, Janez Jansa vezetette a szlovén kormányt, a próbálkozás nem is járt sikerrel.

Szilágyiné Bátorfi Edit utódjává ugyancsak február 3-án Vass-Salazar Máriát nevezték ki, csakhogy a következő, május 6-án kelt államfői határozat már fel is mentette e tisztség alól, és a kanadai magyar nagykövetség vezetésével bízta meg. Azt sem tudni, hogy  a nagykövetnő egyáltalán kiutazott-e Ljubljanába, de a kinevezés és a felmentés közti idő még a bemutatkozó látogatásokra is alig lehetett volna elég, ha tényleg hivatalba lépett. Borut Pahor szlovén köztársasági elnök közösségi oldalán nincs nyoma annak, hogy átadta volna megbízólevelét.

Az nagyon szokatlan, hogy egy frissen kinevezett nagykövetet három hónap után áthelyeznek a világ másik felébe. Ez udvariatlanság a fogadó országgal szemben, és nem valami átgondolt személyzeti politikát mutat.

Forrás: hvg.hu