Svájci modell segíthetne az egészségügyön

HírKlikk 2017. március 23. 11:35 2017. márc. 23. 11:35

A gyógyíthatatlan betegeknél már az is siker, ha jó életminőségben meghosszabbítható az életkor - vallja Dr.Bodoky György onkológus.A szakember az egészségügy finanszírozási gondjait egy Svájcban már bevált modell honosításával orvosolná - írja a hvg.hu.

"A betegeink közel fele mára már véglegesen meggyógyítható. De ha csak az életet tekintjük sikernek, a halált pedig kudarcnak, akkor ez a szakma elviselhetetlen. A gyógyíthatatlan betegeinknél viszont arra kell koncentrálni, hogy mindazt a kezelést és segítséget megkapják, amelyek jó életminőségben, tudatosan megélt évekkel hosszabbítják meg az életüket" - mondta Dr. Bodoky György onkológus, a Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője.

Döntéshozó pozícióba kerülve teret adna a magánszektornak, hogy a Svájcban már működő, kiegészítő biztosítások révén új forrásokat csatornázzon be az ellátórendszerbe.

"Az egészségbiztosítási alapcsomagon felüli extrákra - ilyen lehet a külön szoba és a szabad orvosválasztás - lehet külön magánbiztosítást kötni. Az orvos így nem hálapénzt kap az őt választó betegektől, hanem legális díjazást" - magyarázta.