Szabad országban szabad sajtó

HírKlikk 2019. június 27. 12:20 2019. jún. 27. 12:20

Magyarország szabad ország! Szabadok a választások, szabadok és függetlenek a bírák, szabad lopni, csalni, hazudozni - na már akinek szabad. Leginkább az ügyészség tudná megmondani, hogy kinek szabad, no meg néhány közeli sajtóorgánum. Mert persze szabad a sajtó is. Sőt! Főképp a sajtó szabad. Mindenki mindent mondhat, leírhat, közvetíthet, amit szabad. Itt van például ez az iromány, ebben is azt írok, amit akarok, az teszi közzé, aki akarja, és az olvassa, aki akarja. Ilyen a szabad sajtó!

 Benne van az Alaptörvényben, tessék megnézni, lehet ellenőrizni:

„IX. cikk
(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

(4) A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére.

(5) A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. Az ilyen közösséghez tartozó személyek – törvényben meghatározottak szerint – jogosultak a közösséget sértő véleménynyilvánítás ellen, emberi méltóságuk megsértése miatt igényeiket bíróság előtt érvényesíteni.“

Úgy ám! És minderre van garancia is, úgy hívják: Médiatanács.

A Médiatanács elsődleges feladata, hogy biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését a médiában, megteremtse és fenntartsa a közönség és a médiumok érdekei közti egészséges egyensúlyt, és egyúttal korrekt szakmai partnere legyen a piaci szereplőknek, szakmai szervezeteknek. Ezek az érdekek a médiumok oldaláról részben a sajtószabadság gyakorlásához, részben pedig a piaci bevételszerzéshez, míg a közönség oldaláról a megfelelő tájékozódás, a jogsértő tartalmakkal szembeni védelem, valamint a sokféle tartalom közötti választás lehetőségéhez kapcsolódnak.

Tisztelettel kérem az olvasót! Ne tessék röhögni!

A miniszterelnöknek vitája van három bölccsel, hogy vajon illik-e a Fidesz nevű pártalakulat az Európai Néppárt soraiba. A jámbor lelkek egyebek mellett  aggódnak a magyar sajtószabadság miatt is. pedig hát nézzék csak meg, hogy mit írt erről Orbán Viktor levélben a trottyosoknak:

A szólás-, és véleményszabadság hazai helyzete miatt sem kell aggódni! Megemlíti ugyan a kormányközeli sajtótermékek százait tömörítő KESMÁ-t, de hangsúlyozza, hogy a legfontosabb közéleti médiumok – az RTL Klub Híradó, a HVG, az ATV, a Blikk, a Népszava – kormánykritikusak. (Említhette volna a Hírklikket is!)

Igazat mondott, hiszen Ő mindig, mindenben igazat mond, ő maga mondta, tehát csak igaz lehet. S ami igaz, azt el kell hinni! A Reuters hírügynökség egyik szolgálata felmérést készített - egyebek mellett - a magyarországi médiaviszonyokról, bizalomról, elfogadásról, miegymásról. E szerint az összes vizsgált ország közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a média iránti bizalom (28 százalék), ennél is alacsonyabb (20 százalék) azok aránya, akik szerint a média megfelelően számoltatja el a hatalmon levőket. Az  RTL Klub tűnik a leginkább hiteles, a TV2 a legkevésbé hiteles hírforrásnak. A hírfogyasztók 37 százaléka oszt meg híreket, 23 százalékuk kommentál is, viszont mindössze 7 százalék fizet online tartalomért.

Vagyis nem sokan törődnek a sajtóval, de végtére is ezt is szabad. Hol van az megírva, hogy a népeknek olvasni kell a híreket, nézni kell a tévéket, hallgatni kell a rádiókat, s főleg el kell fogadni mindent, ami belőlük ömlik. Éppen kéznél van egy nagyon jó példázat, csak alig egy-.két hónapja, hogy a szerfölött nagy honi választói támogatást élvező Fidesz fasírtba került az Európai Néppárttal és Manfred Weberrel, a párt európai parlamenti frakcióvezetőjével A fejlemények érdekesek, a közlendő a naponta változó helyzethez képest rugalmasan változik. Bármelyik szóvivőtől ezt kaptuk:

1. nap - A Fidesz az EPP tagja, Manfred Weber a jövő bizottsági elnöke, csak az aprócska bevándorláspártiak ugrálnak a Fidesz ellen Soros pénzén.

2. nap - Weber Budapesten gyönyörködik a kilátásban. A csapat konstruktív tárgyalásokról hablatyol.

3. nap - A kormány vezető szócsöve elkezdi szelíden anyázni a Néppártot. Weber további szerepe kétségessé vált.

5. nap - A Fidesz felfüggeszti önmaga tagságát, Weber immár alkalmatlan, megsértette a magyarokat.

6. nap - választás.- Győztünk! Európa reszkess!

7. nap - A Fidesz képviselői teljes joggal és hatáskörrel vesznek részt a Népparti frakció ülésén - kivéve hogy nem szólhatnak bele semmibe, és nem jelölthetnek tisztségviselőt.

8. nap -Webert az újonnan megválasztott fideszesek is megszavazzák frakcióvezetőnek.

9. nap - Magyarázatokban nincs hiány, de ezt már senki nem képes követni.

A kormány és a Fidesz kommunikációja kétségkívül lenyűgöző. A szóvivők rezzenéstelen arccal képesek egyik napról a másikra az ellenkezőjére változtatni a hivatalos álláspontot, és hozzáteszik, hogy nincs ellentmondás.  Az újságíró egyébként kíváncsi népség, az istenverte betűvetők folyton kérdezősködnek.

Kérdés - Miért van az, hogy a kórházak évről évre újratermelik az adósságaikat? Válasz adásunkig nincs.

Kérdés - Mit tartalmaznak a Paks 2-t, megalapozó szerződés pénzügyi, műszaki, biztonsági fejezetei? Válasz évek óta nincs.

Kérdés: Mit tartalmaz a belgrádi szuper-vasútvonal építésének és finanszírozásának szerződése fejezetről fejezetre?  - Válasz egyáltalán nincs. (A magyaroknak nagyjából mindegy, úgysem tudunk meg róla soha semmit. De most, hogy az Alcsút-Felcsút expressz építésének referenciája alapján   a  nemzet gázszerelője és népes családja nyerte el a megbízás szép nagy részét, a kínai vállalkozók helyében én mindig gondosan követném  a kassza és a kivitelezés állapotát, nehogy az előre  kialkudottnál nagyobb summa tűnjön el kézen-közön.)

Kérdés: Ugyan milyen jogon minősítik a szóvivő urak bűnözőnek Czeglédy Csabát, akit ugyan vád alá helyeztek, de akinek tárgyalása még meg sem kezdődött? Nem hallottak még az ártatlanság vélelme jogelvről? És miért részesítik kitüntetésben Simonka György fideszes képviselőt, akit ugyancsak csinos összeg elsinkófálásával vádolnak; vagy miért nem vonják deresre Mengyi Roland fideszes képviselőt, akit holmi sikkasztásért már el is ítéltek első fokon. Kicsit szelektív a fideszes tájékoztatás.

Olykor van válasz, de nincs benne köszönet Íme: a bajok oka Gyurcsány; a bajok oka az MSZP és a liberálisok; a bajok oka a migránsok rohama; Magyarországnak rossz hírét kelti Soros és bandája! A bajok nem léteznek, minden csak politikai indíttatású ok és alap nélküli magyarellenes támadás.  Úgyhogy a bajok megelőzése érdekében ellenzéki vagy független újságírókat olykor eleve be sem engednek nyilvánosnak hirdetett politikai-közéleti rendezvényekre. Pedig elvben bárki bemehet. Akinek szabad. 

A Parlament folyosóján  csak a buditól bal oldalra eső területen szabad politikusokat kérdezni, jobbra nem. (Vagy fordítva). És befelé menet aztán végképp nem.  A Parlament nem az a hely, ahol a nyikhaj pennarágók az állampolgároknak felelős törvényalkotó személyeket közügyekről faggathatják. A kérdések megfogalmazására megvan a megfelelő hely és idő. A sajtótájékoztató. Ahol soha semmiről semmit nem lehet megtudni. Ott kérdezni is szabad, ha szabad. Egyebekben pedig minden a jogszabályoknak megfelelően, rendben történt. Az sem érdekes, ha valamely műintézetet jogerős bírósági döntés kötelez adatok kiadására. (Pl. a Felcsút Akadémia ugyan mire költötte a TAO-milliárdokat) .

Nos, kedves Olvasó! Nálunk ennyi mindent szabad. Ha majd már kiléptünk az Európai Unióból, s elérkezett az illiberális kánaán pillanata, ha még élek, töredelmes vallomást teszek majd a bíróság előtt, mondván: Tisztelt bíróság ártatlan vagyok! Mind e sorokat akkor írtam, s tettem közkinccsé, amikor még minden olyan szabad volt.