Szabadulna köpködős képviselőjétől a Jobbik

Föld S. Péter 2020. január 28. 10:11 2020. jan. 28. 10:11

Megyei közgyűlési mandátumának visszaadására szólította fel a Jobbik Kulcsár Gergelyt. Ő az a politikus, aki évekkel ezelőtt beleköpött a Duna-parti cipőkbe. Megléphette volna ezt hamarabb is a Jobbik, de ne legyünk telhetetlenek! Örülnünk kell minden kis lépésnek, ami az egykori szélsőséges párt vállalhatatlan múltjától való szabadulásának jele.

Amióta a Jobbik – még Vona Gábor elnöksége idején – elindította a cukiságkampányt, folyik a vita az ellenzéki szimpatizánsok között, hogy szabad-e, lehet-e együttműködni a Jobbikkal? A vélemények megoszlanak, abban viszont gyakorlatilag teljes az egyetértés, hogy a Jobbik színeváltozása – ha úgy tetszik: megjavulása – egy gondosan átgondolt taktika része.

Ha ez így van – amúgy én is ezt gondolom –, akkor ez utóbbinak örülni kellene. A Jobbik vezetői ugyanis politikusok. Vagyis, nem azt nézik, hogy mi a jó a zembereknek, hanem azt, hogy nekik, illetve a pártjuknak mi a jó. A Jobbik egy ideje úgy ítéli meg, hogy a cukiság-kampánnyal tudja legyőzni Orbánt és a Fideszt. Ha úgy látnák, hogy nem ezzel, hanem ennek az ellenkezőjével lehetnek sikeresek, akkor valószínűleg még a Jobbik kezdeti időszakánál is kirekesztőbbek, rasszistábbak lennének. De – legalábbis jelenleg – nem úgy látják. Azt gondolják, hogy több embert tudnak megnyerni azzal, ha normálisan nyilatkoznak és viselkednek, mint azzal, ha olyanok lennének, mint amilyenek évekkel ezelőtt voltak.

Ha ezt a gondolatmenetet elfogadjuk, akkor talán Magyarország mégsem teljesen reménytelen hely. Ha egy választási győzelemre törő párt nem kirekesztéssel és gyűlölködéssel kíván szimpátiát kelteni maga iránt, hanem vállalható megnyilvánulásokkal, akkor talán mégsincs veszve minden.

Ebből viszont érdekes tanulság következik: van egy párt, a Jobbik. Ez a párt úgy él a köztudatban, mint amelyik szélsőséges és kirekesztő. Sokan kifejezetten nácinak tartják. Ez a párt egy ideje úgy viselkedik, mintha nem az volna, amit sokan gondolnak róla, hanem egy normális, demokratikus, konzervatív párt. Vélhetően azért teszi ezt, mert úgy hiszi, hogy ismeri a magyar embereket, és azt gondolja, hogy a magyarok erre vevők, ezért így tudnak minél sikeresebbek lenni.

Van egy másik párt, a Fidesz. Ez a párt – amely a köztudatban konzervatív, keresztény alakulatként él – az utóbbi időkben egyre gyakrabban nyilvánul meg a nácikhoz hasonló stílusban. Uszít, gyűlöletet kelt, és alig kódoltan cigányozik, zsidózik. Feltehetőleg nem azért, mert a vezetői kirekesztők és antiszemiták lennének, hanem azért, mert populisták, és azt gondolják, hogy ismerik a magyar embereket, és úgy ítélik meg, hogy így tudnak majd minél sikeresebbek lenni.