Szabó Tímea: Orbán Viktor bénultan, tétlenül nézi a napi halálesetek számának emelkedését

HírKlikk 2020. december 5. 17:35 2020. dec. 5. 17:35

A Párbeszéd a koronavírus-járvány megfékezését célzó új intézkedéseket javasol, így például az iskolai és óvodai téli szünet azonnali elrendelését - közölte a párt frakcióvezetője szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Szabó Tímea úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök "bénultan, tétlenül nézi" a koronavírus miatti napi halálesetek számának emelkedését és semmit nem csinál a helyzet javítása érdekében, aki szerint tovább kell lépni, hogy a karácsony „ne a gyász és a szomorúság időszaka” legyen.

A Párbeszéd politikusai ezért, egy országgyűlési határozati javaslatban foglalták össze kezdeményezéseiket. Ebből idézve, Szabó Tímea azt javasolja, hogy a kormánynak azonnali téli szünetet kellene elrendelnie az iskolákban és az óvodákban egészen január elejéig.

„A kabinetnek emellett száz százalékos táppénzt kell biztosítania a koronavírus miatt munkaképtelenné vált dolgozóknak, az államnak pedig – osztrák mintára 0 a munkavállalók bérének 90 százalékát meg kell térítenie, hogy senkit ne kelljen elbocsátani” – jelentette ki Szabó Tímea.

A Párbeszéd javaslata alapján, az üzletekben tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson, viszont az üzletek este 21 óráig maradhassanak nyitva, hogy csökkentsék a sorokat, ezzel együtt a kijárási tilalom 22 órakor kezdődjön.

A javaslat kitért a szociális dolgozókra is, akik – az egészségügyhöz hasonlóan – kapjanak egyszeri 500 ezer forintos jutalmat.

Forrás: MTI/Hírklikk