Szabó Tímea: pert nyertem a hazugsággyár ellen

HírKlikk 2020. október 27. 18:20 2020. okt. 27. 18:20

A Párbeszéd országgyűlési képviselője pert nyert a Magyar Nemzet ellen.

„Pert nyertem a Magyar Nemzet nevű hazugsággyár ellen! Talán emlékeztek, hogy tavasszal megjelent egy cikk a „Zummer Fülöp” álnevet használó propagandagyáros aláírásával „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” címmel” – kezdi Facebook-bejegyzését Szabó Tímea.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a PM társelnöke azt szerette volna megkérdezni, hogy ha tavasszal a határon túlra jutott a védőfelszerelésekből, akkor miként lehet, hogy a hazai kórházakba nem, viszont eközben beléfojtották a szót.

Ezt a Zummer Fülöp álnevet használó szerző úgy értelmezte, hogy az ellenzéki képviselő a határon túli magyarok ellen uszított a Parlamentben, a cikket pedig összehangolt támadás követte a kormánymédiában Szabó ellen. A képviselő ezután sajtó- és személyiségi jogi pert indított az orgánum ellen.

„Szögezzük le: közszereplőként pontosan tisztában vagyok azzal, hogy nekünk többet kell elviselnünk, mint másoknak. Nem véletlen, hogy tíz éves képviselői munkám során, eddig egyetlen egyszer sem pereltem be senkit azért, amit vagy ahogyan rólam mondott, azaz amiért engem kritizált (kormánymédia esetében a kritikán persze gyakran túlmentek). A munkámat mindig lehet kritizálni, és egyetérteni se kell nekünk mindig mindenben egymással. De emberi mivoltában a másikat megsemmisíteni tilos. Az ilyen öncélú, az emberi minőséget támadó, gyalázkodó kijelentések kívül esnek a közéleti vita jogilag védett körén” – írja Szabó.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a Magyar Nemzetet tulajdonló Mediaworks Hungary megsértette Szabó Tímea emberi méltóságát és jó hírnévhez való jogát, illetve arra is kötelezte az újságot, hogy 24 órán keresztül jól látható módon tegyék közzé online és nyomatott verzióban is, hogy megsértették a képviselő személyiségi jogát, illetve 1,3 millió forint kártérítést fizessenek. Ezen kívül, arra is kötelezték az orgánumot, hogy véglegesen távolítsák el az online cikket.

„A cikk álnéven publikáló írójának – aki egyszer, remélem, megkapja méltó büntetését – jelzői az emberi méltóság sárba tiprásának egyik legszörnyűbb történelmi tragédiájához vezető náci ideológia jellegzetes elemei. Azt üzeni: az illető nem ember, hanem olyan valaki, akinek a halála kívánatos. Ilyet pedig nem üzenünk egymásnak. Még Orbán Viktor hazugsággyárának berkein belül sem” – fogalmazza meg véleményét Szabó.

Forrás: Facebook