Szakács: a devizahitelesek ügyét 14 hónapon belül le lehetne zárni

HírKlikk 2019. április 1. 13:19 2019. ápr. 1. 13:19

Tizenkét-tizennégy hónap alatt megnyugtatóan meg lehetne oldani a devizahitelesek ügyét, ha a Fideszt a hatalmi gőgje nem akadályozná ebben – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start című műsorában hétfőn.

 „A hatalmi gőgön kívül én mást nem tudok elképzelni, hogy mi olyan politikai realitás van”, ami miatt kisgyermekes családokat és gyermeküket egyedül nevelő szülőket lelketlenül az utcára kell dobni; tavaly, a „Családok évében” több mint 10 ezer magyar családot.

Jelenleg 117.000 ingatlan áll végrehajtás alatt, a kilakoltatási moratóriumnak pedig mától vége – mutatott rá. Ezek az épp végrehajtás alatt álló emberek nem fognak tudni pereskedni.

A jogalkotás, vagyis a parlament feladata az, hogy ezt az egymillió embert érintő problémát felismerje és megoldja, hangsúlyozta Szakács.

Az MSZP ezért módosító indítványokat adott be a parlamentnek; a Fidesz dolga csak annyi lenne, hogy ezeket elfogadja.

„Mi azt mondjuk, hogy újra el kell számoltatni a bankokat. Bele kell írni egy jogszabályba, hogy igenis - ezt a fideszesek is egyébként tudták 2010-11-ben még -, hogy a bankok igenis becsapták, megtévesztették az ügyfeleiket. Ha ez a bankoknak nem tetszik, akkor indítsanak ők pert, ne kelljen most 1 millió 700 ezer devizahiteles aktát felnyitni, új pereket indítani.” Szerinte a jogszabály elfogadásától számított 12-14 hónapon belül le lehetne zárni az új banki elszámolásokat.

„Így lehet megoldani” – jelentette ki.

Azt mondta: a magyar bíróságok „nagyon sajátosan értelmezik” a strasbourgi Európai Bíróság két devizahitelezésre vonatkozó döntését, pedig az Európai Bíróság ítéletei, állásfoglalásai kötelezőek a magyar bíróságokra. A magyar bírósági döntések szerint azonban, úgy látszik, csakis az adós felelős, mert neki látni kellett volna az összes kockázatot, ha a Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok nem is látták.

A Novák Katalin családügyi államtitkárnak egy olaszországi szélsőjobboldali rendezvényen aratott, a magyar családpolitikával kapcsolatos sikerére vonatkozólag Szakács hangsúlyozta: nemcsak a hagyományos értelemben vett családokról kell, hogy szóljon a családpolitika.

Az MSZP szerint ugyanúgy családok a csonka családok vagy azok, ahol egyik szülő másutt dolgozik és csak havonta egyszer jut haza, de azok is, „akiket házasságlevél nem köt össze, viszont összeköti őket a teljes életük meg a közös gyermekeik”.

A műsor elején Szakácsot Karácsony Gergely zuglói polgármester, a demokratikus baloldal főpolgármester-jelöltje egy politikai háttéralkut említő kijelentéséről faggatták a zuglói parkolási rendszer kapcsán.

Szakács elmondta: ő nem szakértő a kérdésben, de amennyire megismerte a számokat, gazdaságilag a rendszer elfogadható, és „politikai értelemben nincsen mutyi.”

„A Fidesszel nincsen alku. Az egy másik kérdés, hogyha a Fidesz is támogatott valamilyen előterjesztést, amit mi is támogattunk” – tette hozzá.

Forrás: Hírklikk