Szakemberhiány miatt halad nehezen a Paks 2 engedélyeztetése

HírKlikk 2021. január 20. 04:00 2021. jan. 20. 04:00

Nem zárható ki. Jelenleg csak belső átcsoportosítással tudjuk megoldani a feladatellátást – ezt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) válaszolta a 444-nek.

A lap afelől érdeklődött, hogy az OAH súlyos létszámhiánya okozhat-e csúszást a paksi atomerőmű bővítésének engedélyezésében.

A két új blokk felépítéséről szóló szerződést a magyar és az orosz kormány már hét éve aláírta, de még egy kapavágás sem történt, miközben az első új blokknak két év múlva már működnie kellene.

Az orosz fél tavaly nyáron adta be az építkezés engedélyeztetési dokumentációját, azonban az OAH-nak nincs elég embere, mert a magyar kormány takarékossági okokból 2019-ben a munkatársak tíz százalékának elbocsátására kötelezte az OAH-ot; azután pedig létszámstopot rendelt el.

Az atomerőmű bővítési terveinek „elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, valamint maga a benyújtott dokumentáció is több tízezer oldal terjedelmű” – írta az OAH jelentése.

Az OAH már 2018-ban kérte, hogy új embereket vehessen fel, de nem kapott rá engedélyt a kormánytól.

A 444 szerint lehetséges, hogy a létszámkorlátozással a kormány célja az engedélyeztetés lassítása, mert a 2013-ban tárgyalt orosz–magyar szerződés feltételei egyáltalán nem tűnnek már előnyösnek: túl magas a hitelkamat, és a jelenlegi áramár mellett, a beruházás költségeit sem lehet kitermelni, nemhogy nyereségesen üzemeltetni egy új atomerőművet.

Az orosz hitelt az építkezés megkezdésétől függetlenül, le kell hívni, a magyar kormány már fizeti – jellemzően egy másik hitelt vesznek fel erre a célra.

Forrás: 444.hu